Реклама / Ads
1| 2159 |08.10.2024 НОВИНИ

Израел заяви - започната е сухопътна операция в Югозападен Ливан. Призиви за нов ливански президент в Европа

.
Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че са започнали сухопътна операция в Югозападен Ливан, предаде Ройтерс. 
 

ЦАХАЛ посочиха, че са увеличили натиска си върху подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка Хизбула и че продължават да осъществяват "ограничени, локализирани и целенасочени операции" в Югозападен Ливан.  

 

Хизбула днес каза, че е изстреляла множество ракети по различни цели в Северен Израел, допълва ДПА. Израелската армия съобщи, че е издала предупреждения за въздушни нападения в Кирят Шмона, Манара и Керем Бен Зимра, както и на други неуточнени места близо до границата с Ливан. 

 

Засега няма информация за жертви или материални щети. 







По-рано днес външният министър на Иран Абас Арагчи предупреди Израел, че страната му ще отговори на всяко нападение срещу иранска инфраструктура. Той заяви във видеообръщение, че Техеран води диалог със страни от региона за "предотвратяване на безсрамните престъпления на ционисткия режим в Ливан, които са продължение на престъпленията в Газа".

 

Арагчи също така съобщи, че днес започва регионална обиколка в опит да формира "колективно движение… за спиране на бруталните атаки в Ливан“ и че първата му спирка ще бъде Рияд. 

 

Израелските военни удари взимат на прицел въоръжените съюзници на Иран по протежение на участък от почти две хиляди мили в Близкия изток, като застрашават самия Иран. Тези действия увеличават вероятността да бъде сложен край на продължаващото две десетилетия иранско надмощие в региона, наложено непреднамерено от нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 година, пише Елън Никмайер е Асошиейтед прес.

 

Във Вашингтон, Тел Авив и Йерусалим, както и в столиците на арабските държави, опонентите и поддръжниците на израелската офанзива представят противоположни възгледи за това какъв трябва да бъде следващият ход на САЩ в контекста на стратегическите победи, които неговият съюзник трупа срещу Хизбула в Ливан и срещу хусите в Йемен, и на натиска в продължаващата една година кампания за смазването на Хамас в ивицата Газа. 







Израел трябва да получи от САЩ цялата подкрепа, която му е необходима, а правителството на Иран "да последва диктатури от миналото и се окаже на бунището на историята", казва Ричард Голдбърг, старши съветник в консервативно ориентираната Фондация за защита на демокрациите във Вашингтон – призив, споделян и от някои израелски политически фигури.

 

Отивайки още по-далеч, Йоел Гузански, бивш висш служител на Съвета на национална сигурност на Израел, призова правителството на Байдън да се присъедини към Израел в директно нападение срещу Иран. Това би изпратило "правилното послание на иранците – "Не се забърквайте с нас", заяви Гузански. 

 

Опоненти обаче изтъкват поуките от американската военна кампания в Ирак и свалянето на Саддам Хюсеин, когато президентът Джордж Уокър Буш пренебрегна арабските предупреждения, че иракският диктатор е незаменимият противовес на иранското влияние в региона. Те предупреждават да не се гонят само военни победи, без да се вземат под внимание рисковете, крайните цели и плановете какво следва по-нататък, и посочват нежелани последици.

 

В крайна сметка Израел "ще бъде поставен в ситуация, в която е бъде в състояние да се защитава само чрез непрекъсната война", казва Вали Насър, който е бил съветник в правителството на Обама. Понастоящем преподавател в Института за разширени международни изследвания "Джонс Хопкинс" (SAIS), той е един от водещите хроникьори на възхода на иранското влияние в региона от американската инвазия в Ирак насам.

 

След четири десетилетия на дълбока враждебност между израелските и иранските лидери "студената война между тях се превърна в гореща война"; "И това значително променя – няма как да не промени – стратегическия пейзаж в Близкия изток", казва Мехран Камрава, преподавател и експерт по Близкия изток към Университета "Джорджтаун" в Катар.

 

"Със сигурност сме на прага на промяната“, заявява Камрава. Но "на този етап е много трудно да се предвидят посоката и естеството на тази промяна".  







Жозеп Борел пред Европейския парламент: Ливан се нуждае от нов президент и силна армия

 

"Четири задължителни действия трябва да бъдат предприети, за да се стабилизира ситуацията в Ливан", каза пред Европейския парламент в Страсбург върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БТА.

 

Първото от тях е да бъде избран президент на страната, какъвто няма от две години, посочи той и обясни, че последните избори не са се произвели, защото новият президент трябва да бъде избран от конкретно малцинство. "Всеки пост трябва да принадлежи на конкретна религиозна общност. Именно на това се основава Ливан. Така че християнин маронит трябва да оглави този пост“, каза Борел. 

 

Друг важен въпрос, по думите му, е подкрепата за ливанската армия, както и предоставяне на по-силен мандат на мироопазващите сили на ООН в Ливан – ЮНИФИЛ.

 

"Хизбула се разви много и се превърна в основна сила на съпротивата... Сега тя се е превърнала в държава в държавата“, отбеляза Борел и посочи, че ако силите на ООН не бъдат подсилени, ще бъде трудно да се повлияе на промяната в региона и ще бъде трудно да се предотврати превръщането на Ливан във "втора Газа“.

 

Не на последно място трябва да се осигури и материална и хуманитарна подкрепа за страдащото ливанско население, каза Борел и уточни, че 20 % от населението е разселено. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2230 |08.10.2024 Еврокомисията с предупреждение към България, че повече не може да отлага промените по Плана за възстановяване . 0| 2146 |08.10.2024 Зад граница са разкрити 719 секции в 57 държави. Няма такива в Тел Авив и Бейрут . 7| 2296 |08.10.2024 Журналистът Георги Готев: Ако Тръмп спечели изборите в САЩ, силният човек в ЕС ще се казва Орбан . 20| 4190 |08.10.2024 Карина Карагаева за ФрогНюз: Русия иска всички да сме тъжни комунистически хора. А украинците там, където падат бомби, те садят цветя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads