Реклама / Ads
0| 4854 |12.01.2024 НОВИНИ

Израелската армия е открила доказателства, че заложници са били държани в тунел в Хан Юнис в Ивицата Газа

.
Източник: БГНЕС
Израелската армия заяви в сряда, че е открила доказателства, че заложници са били държани в тунел в Хан Юнис в Ивицата Газа. Градът се превърна в център на сухопътната офанзива на Израел, съобщи Асошиейтед прес.
 

Военните показаха тунела на журналисти, които бяха заведени в квартал близо до разрушени домове и улици. Конструкция от гофрирана ламарина покриваше входа на тунела в жилищен двор, споделя кореспондент на АП.

 

Импровизирана стълба води до тясната подземна пътека, на около 2,5 метра по-долу. Тунелът е горещ и влажен, със стени, покрити с бетон и обточени с електрически проводници. По-навътре има баня, където военните коментираха, че са намерили доказателства, включително ДНК, че заложници са били държани там.





„Заложници са били държани тук в тази система от тунели“, отбеляза контраадмирал Даниел Хагари, главен говорител на армията.

 

Хагари не даде подробности какво точно е намерено в тунела, нито каза кога заложниците са били там, нито ги идентифицира. Той не каза дали е известно дали са още живи.

 

В по-късно изявление пред журналисти Хагари допълни, че пленниците са били държани в "трудни условия", без да дава подробности.

 

Няколко заложници, освободени в рамките на споразумение за прекратяване на огъня в края на ноември, споделиха, че са били държани в тунели, които Хамас е прокопал в цялата ивица Газа и които според Израел отдавна са били използвани за контрабанда на оръжия и придвижване на бойци през подложената на блокада територия.





Тунелът е открит в част от града, където изглежда е имало тежки боеве. Близката жилищна сграда е силно повредена.

 

В друга сграда стените в няколко апартамента са взривени. Големи купчини пръст заобикалят района, очевидно натрупани от израелски булдозери, в търсене на заровени експлозиви. Танк е паркиран пред празно училище, а на фасадата му е окачено израелско знаме. Звукът от нещо, което изглежда като дрон, бръмчи отгоре, а в далечината се чува стрелба.

 

Военните са на мнение, че Хамас действа от вътрешността на тунелите, затова израелските военни експерти са превърнали унищожаването на системата от тунели във водеща цел.

 

Израел предполага, че лидерът на Хамас Йахия Синуар се крие в тунел някъде в Хан Юнис.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5187 |12.01.2024 Проф. Чуков: Това, което наблюдаваме, се очакваше. Хутите преминаха една червена линия . 2| 4627 |12.01.2024 Белият дом: Военните доставки за Украйна са спрени поради липса на финансиране . 0| 4842 |12.01.2024 САЩ и Обединеното кралство нанесоха масирани въздушни удари срещу хутите в Йемен . 5| 6041 |12.01.2024 ISW: Русия трупа войски по целия фронт в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads