Реклама / Ads
3| 2075 |18.10.2024 НОВИНИ

Израелската армия: Преследваме брата на Синвар, Мохамед, и всички военни лидери на Хамас

.
Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ Източник: Embassy of Israel
Лидерът на Хамас Яхия Синвар е бил убит при операция на ЦАХАЛ в Рафах, като е намерен с бронежилетка, пистолет и 40 000 шекела. Израел продължава офанзивата си срещу Хамас, докато Иран заплашва с кървава съпротива, а Западът вижда възможност за мир.
 

Лидерът на Хамас Яхия Синвар е имал 40 000 шекела в себе си, когато е бил убит в Рафах вчера, заяви говорителят на ЦАХАЛ, контраадмирал Даниел Хагари, докато представя видеозапис от дрон с последните мигове на Синвар, съобщи Embassy of Israel.

 

Хагари потвърждава, че ЦАХАЛ са го идентифицирали като терорист в сградата, но в началото не са знаели, че това е самият Синвар. „Обстрелвахме сградата и след това влязохме да я претърсим. Намерихме го с бронежилетка, пистолет и 40 000 шекела,“ уточнява той.

По думите на Хагари, Синвар очевидно е прекарвал известно време в тунелите в района, вероятно опитвайки се да избяга на север към по-безопасни места, докато ЦАХАЛ напредва. „Той бягаше от къща на къща. Ние го идентифицирахме като терорист, обкръжихме го професионално и го ликвидирахме,“ допълва той.

 

ЦАХАЛ е следила Синвар в продължение на месеци, като ДНК-то му е било открито в тунел, разположен на няколкостотин метра от мястото, където Хамас уби шестима заложници през август. Хагари също така съобщава, че Израел активно издирва Мохамед Синвар, брат на убития лидер на Хамас, както и всички военни командири на организацията.

 

Той категорично отрече съобщенията, че Израел въвежда т.нар. „генерален план“ за обсада на северната част на Газа, като увери, че ЦАХАЛ има свои собствени планове, които спазват международното право. По време на изявлението си Хагари също така отбеляза, че войници от бригадата „Голани“ са заловили членове на „Хизбула“ при инцидент, в който бяха убити петима израелски военни.

 

Израел продължава да затяга мерките за сигурност след ликвидирането на Яхия Синвар, когото смята за „мозъка“ зад смъртоносните атаки от 7 октомври, които предизвикаха сухопътната инвазия на Израел в Газа. От октомври миналата година Синвар не е бил виждан публично, като се предполага, че се е укривал в мрежата от тунели под Ивицата Газа. След ликвидирането на Исмаил Хания, Яхия Синвар поема лидерския пост начело на Хамас.

Синвар, считан за един от най-безмилостните лидери на Хамас, бе избран за ръководител на групировката в Ивицата Газа през 2017 година. След неговата смърт Иран обеща кървава съпротива, докато Западът вижда възможност за мир.

 

Превод и редакция: ФрогНюз
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2164 |18.10.2024 Последните минути на лидера на Хамас Яхия Синуар /видео/ . 5| 2144 |18.10.2024 Съветникът на вътрешния министър: Бъдете спокойни, при опасност няма да има нужда да си играете с телефончето . 1| 2135 |18.10.2024 20 дни след старта на кампанията: Партиите похарчиха 1.2 млн. лв. за реклама . 1| 2137 |18.10.2024 В памет на донорите: 16 рози бяха засадени в специална градина зад НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads