Реклама / Ads
0| 2276 |24.04.2024 НОВИНИ

Израелски медии: Има готовност за изпращане на войски в Рафах

.
Източник: БГНЕС
Израелски медии съобщиха днес, че Израел е готов да изпрати войски в Рафах, градът в ивицата Газа, който смята за последната крепост на палестинската групировка Хамас, и че се подготвя евакуация на разселените от войната палестински цивилни, които са укриват там, съобщи Ройтерс.
 

Офанзивата срещу Рафах, отлагана от няколко седмици заради спорове с Вашингтон, ще се осъществи "много скоро", предаде в. "Израел Хайом", като цитира решение на израелското правителство, взето след като преговорите за спиране на огъня с Хамас се озоваха в задънена улица.

 

Множество други израелски медии разпространиха аналогични съобщения. Някои от тях се позоваха на кадри в социалните мрежи, които изглежда показват издигането на палатков лагер за евакуираните от Рафах.





Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху и говорителят на израелската армия не направиха незабавен коментар.

 

Населението на Рафах, разположен до египетската граница, се е увеличено с повече от един милион палестинци, избягали от други части на ивицата Газа по време на продължаващата повече от половин година война. Съдбата им тревожи западните сили, както и Кайро, което изключва какъвто и да е приток на бежанци към египетския полуостров Синай. Израел, който е подложен на натиск предвид нарастващите хуманитарни загуби от войната, обеща да предприеме мерки за защита на цивилното население в Рафах, посочва Ройтерс.





Правителството на Нетаняху смята, че в Рафах се намират четири цели бойни батальона на Хамас, които според него са били подсилени от хиляди оттеглящи се бойци на радикалното формирование.

 

Според израелските власти победата във войната в Газа, започнала след нападението на бойци на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври, е невъзможна без превземането на Рафах, смазването на Хамас и връщането на всички заложници, които може да са държани там.





По израелски данни на 7 октомври Хамас е убил 1200 души и взел за заложници 253. Други 262 израелски военнослужещи са били убити по време на сухопътната офанзива, когато по-голямата част от ивицата Газа бе превзета, предполагат военните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2318 |24.04.2024 Бившият министър Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на част от пенсионерите . 1| 2317 |24.04.2024 Лекарите в "Пирогов" ще взимат със 7 % по-високи заплати, сестрите и лаборантите - с 12 % . 0| 2414 |24.04.2024 "Като на Марс": Оранжева прашна мъгла от Сахара покри Атина . 6| 3399 |24.04.2024 Експерт: В България няма държавни програми за здравна превенция с минералните ни ресурси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads