Реклама / Ads
46| 39754 |24.04.2020 НОВИНИ

Изследователи опровергаха Борисов: Не сме получили нито лев за създаване на лекарство срещу COVID-19

.
Бойко Борисов
Бихме желали да подчертаем, че до момента всички направени инвестиции са от нас, в качеството ни на частни лица и основатели на компанията. От държавата не сме получили и 1 /ЕДИН/ лев.
 

Това се казва в отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов и изпратено до медиите от изпълнителения директор на "Микар21" Димитър Димитров. Припомняме, че компанията създаде молекула, която да помогне в  битката с времето при създаването на ваксина и лекарство срещу COVID-19. Фирмата е една от 198-те компании в света, които се занимават с разкриване на нови лекарствени молекули заедно с огромни световни корпорации.

 

Реакцията е провокирана от следните думи на премиера Бойко Борисов от вчера:  “...Дали сме миналата година минимум 80 млн., по памет, плюс минус, но не са по-малко.Сега изведнъж ако имат молекула, ама дай ми още 4 милиона, ами не е честно! Но нека да докажат, че е тази молекула, а стига само за експерименти. Ние досега даваме на година по 60, 50, 80 все за експерименти….“

 

Ето какво се казва в част от писмото:

 

Относно: Право на отговор във връзка с изявление на Министър-председателя на Република България по време на проведена пресконференция от дата 23.4.2020 г.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

Уважаеми господин Министър-председател,

На проведената пресконференция в Министерски Съвет на 23.4.2020 г. вечерта, излъчена и отразена от всички медии в страната, на въпрос на журналист за българската компания, която се занимава с разработване на малки, първи в класа си лекарствени молекули, Вие направихте няколко погрешни внушения, които се надяваме да разясним, за да възпрепятстваме създаването на поредната фалшива новина.

Компанията ни се казва Мицар Иновейшън ООД, позната като Микар21, като през последния месец имаше голямо медийно и обществено отразяване за нейната дейност и иновация.

 

Напомняме Ви, че на официална пресконференция от дата 10.3.2020 г. Костадин Петков, пред медиите, Ви разказа за компанията, като тогава се остави впечатление, че разработката ще бъде подкрепена, за да се реализира. Това така и не се е осъществило до днешна дата и не сме получили никакво финансиране от държавата.

[…]

 

Считаме, че коментарът Ви създава внушение, че компанията ни е част от кръга от фирми, организации, институти и т.н., облагодетелствани от многомилионна държавна помощ за "експерименти", от които няма резултат. Пак подчертаваме, до момента всички направени инвестиции са наши собствени средства.

 

Не отричаме и вероятността много от разработките, в които държавата инвестира, да са "експерименти". Всъщност, в науката, а и не само, експериментите почти винаги са пътят към постигането на един работещ продукт. Разработката на лекарства също включва етапи, базирани на експерименти – те са неизменна фаза от реализирането на всеки лекарствен продукт.

 

Но не всеки експеримент е безцелен. Нашите със сигурност не са – ние сме вложили години усилен интелектуален труд и милиони лични инвестиции.

 

Моля, приемете това отворено писмо като апел да не спираме малкото иновативни компании, които имат шанс да бъдат вписани в учебниците по история. Молим и за Вашето по-голямо разбиране към нас и научната работа, в която сме инвестирали цялото си време и енергия и ако прецените Вашата подкрепа! Като българи за нас е важно да бъдем подкрепени от обществото ни и от държавата ни, понякога дори и само с блага дума!"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5721 |23.04.2020 Борисов: Към днешна дата 7,5% от БВП е заминал, това са трилиони . 13| 4254 |23.04.2020 Борисов: Имаме над резерва медицински облекла, можем вече и да даваме . 22| 10559 |22.04.2020 Политолог за поведението на Бойко Борисов: Ориентализирана форма на пряка демокрация . 34| 4877 |16.04.2020 Борисов: Какво не сме направили, за да ви предпазим?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads