Реклама / Ads
8| 5657 |12.03.2020 НОВИНИ

Петър Статев: Битката е с времето, а не кой ще създаде пръв лекарство

.
Петър Статев
Нашата фирма „Микар 21“ е дизайнер на молекули. Това не е лекарство, но това е надежда, защото в момента битката е с времето, а не кой ще е първи.
 

Това каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк" АД в предаването  „Лице в лице“ за откритата от българи молекула срещу коронавирусите.

 

Има 6-7 етапа при създаването на едно лекарство. Цикълът е много дълъг и свързан с клинични изследвания. Нашите хора, с помощта на компютърни и модели, успяват да прогнозират какво ще е на всеки един етап. Нещо което се е правило с години, сега можем, във виртуалния свят, да го направи за много кратко време, обясни Статев.

 

По думите му в компанията работят различни по специалност експерти - биолози, IT специалисти, фармакалози. Всички те работят в сложна взаимовръзка на знанията си, за да успеят да създадат това, от което има нужда медицината днес.

 

Парите и екипите са задължителни във всички подходи в тази ситуация. 

Първоначалния етап е направен, т.е. сега вече са необходими са клинични тестове, които да докажат, че създадената мулекула наистина може да въздейства на новия коронавирус и не е опасна.

 

Това което се прави е изключително сложно, но технологиите позволяват то да става в реално време. Някога за подобно нещо е бил необходим цял един живот, коментира още Статев и допълни, че вече има подадена заявка за патент.

 

По думите му това е изключително капиталоемко и трудоемко начинание. Нямаме инфраструктурата да го направим сами. В Европа има агенция, която дава разрешението за производството. У нас има фармацевтични компании, но не знам дали те имат ресурс и дали биха могли да са производители на такива медикамент, които следва да са  за превенция и за лечение.

 

Статев призова хората да са разумни и да се опират на здравия разум, защото подходът „ ти ли ще ми кажеш“ не работи, или работи срещу нас. Лекарствата биха помогнали и биха предпазили, но хората трябва да спазват дисциплина и лична хигиена, настоя той. Каквото и да правим, сега, а не след две години, когато ще има лекарство, е важно да сме съвестни и да не се познаваме на паника.

 

Относно суперкомпютърът, който ще бъде позициониран в "София Тех Парк" Станев направи уговорката, че в страната ни вече има такава техника и тя се използва. Новият компютър, който в момента се строи, е част от новоизграждана Европейската мрежа от такива компютри и чрез него ще имаме възможност да използваме облакът от такива компютри на континента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4198 |07.03.2020 Петър Витанов: ЕС се нуждае от солидарен механизъм за преразпределение на бежанците . 3| 4588 |26.02.2020 Петър Чолаков:Издевателстват над дете в автобуса. Длъжни ли бяхме да се намесим? . 0| 3919 |24.02.2020 Петър Витанов: Система от собствени ресурси е бъдещето на ЕС . 3| 5858 |13.02.2020 Петър Славов: МФ отказа информация за събраното от съндиците на КТБ, защото я получавали от интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads