Реклама / Ads
18| 4326 |12.04.2021 НОВИНИ

За да се похвали… Борисов нарушил част от споразумението между ЕК и Pfizer

.
Борисов нарушил част от споразумението между Европейската комисия и един от производителите на ваксините срещу COVID-19 - Pfizer/BioNTech.
 

Това става ясно от материал в Euractiv, които следят новините в Брюксел и държавите-членки.

 

В стремежа си да се изтъкне като добър държавник, българският премиер разкри цената на препарата, въпреки че в договорката между ЕК и производителя е записано, че цената ще остане тайна. 

 

“Pfizer струваше 12 евро. После 15.50 евро на доза. СЕга е подписан договор за 19.50 евро на доза. Подписва се договор за 900 милиона ваксини”, заяви Борисов в неделя. 

Борисов заговори за европейската солидарност и как с неговите дипломатически усилия са били осигурени допълнителни 2.7 милиона дози от препарата срещу COVID-19 на Pfizer, които ще бъдат доставени в България в следващите два месеца.

 

“В момента най-много ни притеснява френския вариант на вируса. Ще се появят нови… Защото 19,50 евро за 900 милиона ще струват близо 18 милиарда евро... Първо една доза, после втора, трета, четвърта...", продължи Борисов и допълни, че експертите трябва да определят много по-високи бюджети за ваксини, пишат от Euractiv. 

 

Изданието допълва, че според споразумението между Европейската комисия и компаниите производители цената на ваксините е конфиденциална. Въпреки това през декември миналата година белгийският държавен секретар Ева де Блийкър сподели в личния си профил в Twitter договорените от Комисията цени, както и дозите, които са били купени от белгийското правителство. Точно тогава стана ясно, че AstraZeneca е сравнително по-евтина от иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech. 

 

Борисов е добре известен с това, че често разкрива информация, която по същество трябва да остане вътрешна. По отношение ваксинационната стратегия на България още през януари Euractiv съобщи, че България е заложила всичко на по-евтината ваксина на AstraZeneca и не е използвала квотите си за  Pfizer-BioNTech и Moderna. По-късно Борисов поиска "по-справедливо разпределение" на количествата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3387 |12.04.2021 Корнелия Нинова: Г-н Борисов, не посягайте на Сребърния фонд, защото този път няма да е като първия . 7| 7004 |12.04.2021 Илиян Василев: Борисов се опитва през ПИК и ДАНС да удари Слави Трифонов . 21| 5148 |12.04.2021 Атанас Атанасов: Трябва да се махне корумпираната борисова държава . 44| 10606 |11.04.2021 Проф. Дичев: Ревизия на делата на Борисов. Той затова се бори да остане важен фактор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads