Реклама / Ads
13| 5971 |29.06.2013 НОВИНИ

Изтече телефонно лобиране за избора на Камен Ситнилски за член на ВСС

.
Камен Ситнилски Източник: Булфото
Поредна порция СРС-та бе изпратена на редакционните пощи на няколко медии. Главни действащи лица са магистрати, а основна тема на подслушаните разговори е изборът на бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет (ВСС).
 

Записани са окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, прокурорът от Пловдивската апелативна прокуратура и вече член на ВСС Румен Боев, председателят на районния съд в Свиленград Христо Георчев и др. Разговорите са 6, като всички са с участието на Ванчев, съобщава 24 часа. Най-вероятно мишената на СРС-тата е бил именно Ванчев, а покрай него са записани и останалите.

Записите, за които все още не се знае дали са автентични, са с една тема - да се осигури победа за Камен Ситнилски и Румен Боев в надпреварата за членове на ВСС. Двамата бяха избрани в съвета на 21 септември м.г. още при първото гласуване с убедително мнозинство на прокурорското събрание.

 Дешифрираните разговори от записите са били изпратени в няколкото електронни медии с писмо от имейл, подписан като boikocvetanov@ net.hr. Изпращачът е Naiden Boikov. То е придружено от прикачен файл и е озаглавено “Истината винаги излиза наяве”.

“Искате да станете някакъв в съдебната система? Редови магистрат? Началник на районно ниво, тарикат на окръжно или обитаващ висшите етажи, решаващи съдбите на хората? При всички положения ще ви е необходима една целувка. На ръка. Ръката на Камен Ситнилски”. Авторът на писмото го нарича Тамадата ( най-старият и авторитетният в компанията, който първи вдига чашата б.р.) и “босът във ВСС”.

В писмото са описани кариерите на участниците в разговорите. Не са спестени и пикантни подробности от биографията на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, за когото в публикации през юни м.г. се твърдеше, че е наел частни детективи да следят приятелката му Миглена Тянкова, председател на окръжния съд в Хасково, която също е записана в СРС-тата.

Първият разговор е между Ситнилски, Ванчев и Емил Христов. Той е от вечерта на 17 август 2012 г. Ванчев и Христов са в ресторанта на хотел “Рич” между Равда и Несебър. Окръжният покурор на Хасково звъни на Ситнилски. Прокурорите го уверяват, че “всичко е точно и пият за негово здраве”. “Дръжте се здраво един за друг”, препоръчва им Ситнилски. "Каквото сме говорили, ще стане", казва Христов.

На 20 август в 15,55 ч Ванчев се обажда на Христо Георчев, председател на районния съд в Свиленград. Казва му, че тяхната група ще избира Ситнилски и Боев. Добавя, че се надяват от квотата на парламента да влязат Бойко Рашков и Владислав Славов, защото с тях нямат проблеми.

На 4 септември в 20,40 ч хасковският прокурор звъни на Румен Боев, кандидат за член на ВСС. Ванчев му обяснява,че ще види “къде още трябва да се поработи”.

На 19 септември в 11,54 ч двамата пак си говорят. Един от най-любопитните разговори е от 20 септември между Ванчев и приятелката му Миглена Тянкова. Той  казва, че вече “6 часа са на маса и привикват прокурори”. “Знаеш ли какво шоу става, бе”, добавя Ванчев. В петък, 21 септември, деня на избора за членове на ВСС от квотата на прокурорите, двамата говорят още 3 пъти. Ванчев не крие радостта си, че Ситнилски и Боев са избрани от раз.

“Умирам от кеф  да ти кажа”,  признава  той. “Другите насрани ли са”, пита го тя. “Ей тука Първанки- Мърванки, кво да ти кажа”. (Имат предвид зам. главния прокурор Валери Първанов, чиито кандидатури за членове на новия ВСС не успяват да надделеят.) Ванчев признава, че ще “изперка от радост, че отборът им е победител, и ще перне едно уиски”.Тя пък го осведомява, че съдът в София е оправдал и шестимата подсъдими по делото "Сапард".“Ооох, нека, нека, нека”, отвръща прокурорът.
Членът на ВСС Камен Ситнилски не бе открит за коментар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 138| 6710 |28.06.2013 15-та вечер на протести: вувузелите гръмнаха, хората се събраха . 15| 5668 |28.06.2013 Каракачанов: България трябва да има категорична позиция спрямо Македония . 8| 5511 |28.06.2013 Шофьор блъсна кола със семейство на "Тракия" и избяга . 55| 6179 |28.06.2013 ДСБ искат имунитета на Сидеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads