Реклама / Ads
42| 7245 |15.05.2024 НОВИНИ

Извънредно: Простреляха премиера на Словакия Робърт Фицо, в "животозастрашаващо състояние" е /обновена/

.
Робърт Фицо
Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо.Той е бил откаран в болница след нападението. Това беше потвърдено на пленарното заседание на Националния съвет на Словашката република.
 

Роберт Фицо е в животозастрашаващо състояние, съобщиха от словашката правителствена служба в изявление, изпратено по електронната поща, предаде Ройтерс.

 

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

 

Според журналисти, присъствали на мястото, са били чути няколко изстрела.

 

.

 

Той е бил откаран в болница, а предполагаемият нападател е бил задържан от полицията.

 

Хандлова се намира на около 180 км североизточно от столицата Братислава.

 

Четири изстрела са били произведени след правителствено заседание, а един от тях е улучил в корема Роберт Фицо, съобщи Ройтерс, като се позова на телевизионния канал TA3.

 

Според официалния му профил във Facebook състоянието на Фико е животозастрашаващо и той е откаран с хеликоптер в болница за спешно лечение.

 

"В момента той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като пътуването до Братислава би отнело твърде много време поради необходимостта от остра интервенция. През следващите няколко часа ще се решат нещата", се казва в публикацията.

 

Точното естество на нараняванията на Фицо не е известно, като в местните медии се появяват противоречиви съобщения, пише "Politico".

 

Местните медии съобщават, че премиерът е бил прострелян няколко пъти, след което е бил изблъскан от охраната си в автомобил.

 

Новинарската медия MNT.SK цитира жена, която е била на мястото на инцидента, която казва, че е чула три или четири изстрела и е видяла Фицо да пада на земята. Свидетел заяви пред Ройтерс, че е чул няколко изстрела и че полицията е задържала мъж.





Фицо е известен с русофилските си позиции. Дойде на власт с обещания да спре оръжието за Украйна. Скоро след поемането на властта обаче стана ясно, че вместо това може да даде износа на близки до него бизнесмени.

 

Словашкият премиер Роберт Фицо се върна начело на държавата за четвърти път, след като спечели изборите през есента на миналата година. Той обаче не се добра до мнозинство и формира правителство с крайни националисти, пише "Свободна Европа".

 

Фицо е казвал, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната. Повтори, че е против членството на Украйна в НАТО и ще наложи вето. Защо премиерът на Словакия Фицо мрази Украйна - четете тук.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2866 |15.05.2024 Захарова: Русия ще третира всички чуждестранни наемници като военни цели . 3| 3897 |15.05.2024 "Какво мисля за Путин? Може ли да псувам?". 48 часа в Харков . 4| 3006 |15.05.2024 Еврокомисията и Вера Йоурова с подкрепа за съдия Цариградска за заплахите от Нотаруса и сенчести кръгове . 2| 2631 |15.05.2024 От Киев Блинкен обяви допълнителни 2 млрд. долара военна помощ за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads