Понеделник, 23 Октомври 2017, 11:19
Frognews
2| 5300 |06.01.2017

Извънредно заседание на кабинета заради битовата престъпност

.
От 10 час днес ще се проведе извънредно заседание на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Ще бъде разгледан доклад на МВР за план за логистично обезпечаване на Национална специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на битовата престъпност в Република България.
Темата бе повдигната на редовното заседание на МС в сряда от Борисов. "Ще сложим по полицай в село или на две села. След като пристигнат новите автомобили на МВР, по-старите ще ги закараме в селата. Тези коли, които ще подменим в големите градове, ще вършат прекрасна работа в по-малките райони", каза Борисов.


В официален документ на МВР се посочва, че понятието „битова престъпност“ е съвкупност от престъпни посегателства, насочени срещу личността и имуществото на гражданите. В нея се включват кражбите, посегателствата срещу МПС, грабежите, престъпленията, свързани с наркотици, и умишлените убийства. Към понятието „битова престъпност“ могат да се включат и други престъпления, които поради своята масовост са проблем за конкретни населени мeста.

Битовата престъпност или още „конвенционална престъпност” (conventional crimе) е понятие което практиката въвежда, за разграничаване от „организираната престъпност” (organized crime).

Сред основните фактори за значимост на битовите престъпления е тяхната масовост. По-голямата част от престъпленията, извършвани по света са именно такива. В национален мащаб от около 120 000 регистрирани престъпления годишно в нашата страна, делът на битовата престъпност е над 85%.

Стотици хиляди български граждани са претърпели финансови и материални загуби, изпитали са страдания и унижения, гражданските и човешките им права са били нарушени.

Вредните въздействия за обществото в резултат на този вид престъпления са изключително тежки и проблемът с ефективното противодействие на битовата престъпност следва да се разглежда и в контекста на националната сигурност, пишат от МВР.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Гришо остава осми в света 0| 33 |23.10.2017 . Очаква се Бюджетът за 2018 г. да излезе днес 0| 576 |23.10.2017 . Ще се преразглеждат парите и дейностите по клиничните пътеки 0| 591 |23.10.2017 . Вижте къде ще спира водата в София 0| 778 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах