Реклама / Ads
10| 5906 |23.03.2020 НОВИНИ

Извънредно заседание на МС: Оконачтелно приети забрани и осигуряване вода за Перник

.
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха днес извънредно правителствено заседание чрез видеоконферентна връзка. На него бяха одобрени мерки за предоставяне на вода в Перник, както и бе прието изменение на решението за забрана на износа на предпазни медицински средства.
 

На днешното правителствено заседание Министерският съвет даде също така съгласие „Софийска вода“ АД да предоставя водни количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК - Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от с. Мало Бучино.

 

Решението за изграждане на новия водопровод беше взето във връзка със засушаването и настъпилата водна криза на територията на град Перник, намаления дебит в язовир „Студена“ и въвеждането на режим на водоползване в града. По този начин се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир „Белмекен“ - СД „Манастирска“ и СД „Грънчар“ до град Перник.

 

 

С Решение 159/2020 Министерският съвет прие най-спешните и необходими към онзи момент мерки, като реакция на разпространението на заболяването COVID 19. Точка 5 от РМС 159/2020 забранява износа на наличните запаси от предпазни медицински средства. Тази забрана подлежеше на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани.

 

На 15 март 2020г. влезе в  сила Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Комисията за извършване на износ на определени продукти при условие на представяне на разрешение за износ. С Регламента се цели да се ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще, с оглед задълбочаващата се епидемиологична обстановка, причинена от COVID-19. Регламентът предвижда компетентните органи на държавите-членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства.

 

В тази връзка точка 5 от РМС № 159/2020 се изменя, като се забранява износът на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение за износ, издадено по реда и условията на Регламента от министъра на здравеопазването или оправомощено от него лице. Забраната е в сила за периода на действие на Регламента за изпълнение на Комисията. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3689 |23.03.2020 НС преразглежда текстовете на Закона за извънредното положение . 5| 4474 |21.03.2020 Разхождаме кучетата дори и в извънредното положение . 8| 3987 |20.03.2020 Борисов свиква заседание на Националния оперативен щаб . 3| 4121 |20.03.2020 На второ четене - депутатите гласуват Закона за мерките по време на извънредно положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads