Реклама / Ads
1| 2939 |07.08.2023 НОВИНИ

Извънредно заседание на парламента заради промените в НК и Закона за защита от домашно насилие /на живо/

.
Източник: БГНЕС
Депутатите прекъсват лятната си отпуска, за да се съберат на извънредно заседание в парламента. То е свикано от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Причината - първо гласуване на промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашно насилие.

 

Поводът е бруталният случай на безпрецедентно насилие в Стара Загора, разтърсил цялата общественост и генерирал серия от протести.

 

Дневният ред на заседанието е от три точки:

 

1. Обсъждане за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, № 49-354-01-86, внесен от Бойко Методиев Борисов, Делян Славчев Пеевски, Кирил Петков Петков и група народни представители на 1.08.2023 г.

 

2. Обсъждане за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, № 49-354-01-87, внесен от Кирил Петков Петков, Бойко Методиев Борисов, Делян Славчев Пеевски и група народни представители на 1.08.2023 г.

 

3. Обсъждане на Указ № 147 на Президента на Република България, постъпил на 1.08.2023 г., за връщане за ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 21 юли 2023 г. и мотивите към указа.

 

Заседанието започна с полагането на клетва на народните представители Росица Пандова-Йовкова от ПП-ДБ и Мирослава Петрова, също от ПП-ДБ.

 

Депутатите решиха първо да обсъдят Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие.

 

Тошко Йорданов от ПГ на ИТН говори първи на парламентарната трибуна, като обвини управляващата сглобка, че използва трагедията на едно момиче от Стара Загора, за да се опита да си измие собствения съюз.

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов прочете декларация, в която обвини управляващите, че се опитват да унищожат българските национални символи.

 

Цветан Предов от ИТН oбяви предложенията за "недообмислени", с което не се постига целта на закона. "Текстът не е пълен, предполага много злоупотреби, трябва да обясните", настоя той. Според него идеите имат една-единствена цел - определени противоконституционни текстове от Истанбулска конвенция, които налагат стереотип извън разбирането за пол.

 

Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която е вносител на законопроекта, призова всички да спрат с иронията, защото в конкретната ситуация тя не била уместна. По думите й мотивите на законопроекта са ясни и те целят да разширят протекцията на засегнатите лица. Йорданова изтъкна, че елементите, които включва понятието "интимна връзка", са много ясно очертани. Според нея ЗЗДН дава закрила, а не се променя Наказателният кодекс с него. Бившият правосъден министър уточни, че фактическото съжителство ще остане в закона и към него като разширителна норма следното определение:

 

"Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни."

 

Независимият народен представител Радостин Василев обвини един от вносителите на законопроекта Кирил Петков от ПП-ДБ, че черпи политически дивидент от трагедията на момичето от Стара Загора. 

 

"Вие предадохте 650 000 българи. Г-н Петков, защо не протестирахте срещу момичето, с което е блудствал г-н Александров от ГЕРБ? Той е обвиняем за блудство с 14-годишно момиче. Вие ползвате човешката трагедия, за да съхраните последните наивници, които гласуват за ПП-ДБ", посочи той.

 

Според Василев случаят в Стара Загора не е случай на домашно насилие, а трябва да се преследва по наказателния кодекс. "Вие прокарвате первезните идеи на ЛГБТИ общността. Карате жена си на площада, дъщерите си", посочи Василев от трибуната. По думите му ПП-ДБ са записали 60 дни за интимната връзка, защото от толкова са и жертва в тяхната интимна връзка с ГЕРБ.

 

Искрен Митев от ПП-ДБ определи думите на Василев като "несъществени, безсмислени и безстойностни". Той нарече независимия депутат "еманация на предателството в българския парламент."

 

Кирил Петков от ПП-ДБ от своя страна бе категоричен, че обществото ни е дало ясна заявка - "нито една повече".

 

"Днешният дебат показва колко просташки се мисли в тази зала по този толкова важен проблем. Ние от ПП-ДБ заставаме твърдо зад тези промени и отстояваме желанието на цялото общество да няма нито едно момиче повече", посочи той.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че проблемът с домашното насилие е системен и всеобхватен.

 

"Обществото ни е болно, от липса на справедливост. Домашното насилие е част от агресията, от омразата, от противопоставянето. Насилието по улиците, насилието от съседи от етажна собственост също е факт. В резултат на този проблем на агресия, омраза и липса на справедливост, избухнаха тези протести. Те бяха нормални. Тези демонстрации бяха срещу организацията на системите на законодателната и съдебната власт", отбеляза социалистът.

 

По думите й промените представляват вик на юридическа неграмотност и политически страх.

"Кажете ми един юрист, адвокат, съдия, специалист в МВР, който да е казал, че това определение (за "интимна връзка", бел.ред.) върши работа? Всички ви казаха, че то не става за борба срещу домашното насилие. Вие създадохте един юридически нонсенс. Този текст не просто не помага в борбата с домашното насилие, той го затруднява", категорична бе Нинова.

 

Тя изрази мнение, че прокарването на идеята за траен съюз между две лица "е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополови двойки. Опитва се да се заобиколи Конституцията и Семейния кодекс."

 

Гроздан Караджов от ИТН заяви, че се прокрадва идеята, че днес депутатите са се събрали, за да поправят един недъг на Закона за домашното насилие.

 

"Длъжен съм да ви пропомня, че Законът за домашното насилие беше приет в тази зала съвсем наскоро. Ако вие, господа управляващи, имахте смирение към трагедията в Стара Загора, вие трябваше да започвате своите изказвания с наведена глава и с извинение. Вие отхвърлихте нашето предложение за изменение в Закона за домашното насилие. Вие отхвърлихте изцяло един законопроект на ИТН, в който фигурира интимното отношение. Ние използвахме термина "интимно отношение", вместо "интимна връзка"", отбеляза той.

 

Депутатите излязоха в кратка почивка, след като беше прието промените в Закона за защита от домашно насилие, да бъдат гласувани в рамките на същото заседание и на второ четене. Това провокира гневна реакция от страна на БСП и "Възраждане", които определиха действията на мнозинството като "погазване на Конституцията" и "малък преврат".


Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин коментира, че "подобен абсурд" Народното събрание не виждало от учредяването си.

 

След кратката почивка, Надежда Йорданова изтъкна, че целта на законопроекта е да разшири обхвата на защита.

 

"Целта е да бъдат включени и интимните партньори, които не споделят един покрив. Налице е дългогодишна обществена необходимост в тази посока. Явно бе наложително да се натрупат поредица от случаи, които да съберат решителност в обществото, за да се реши този въпрос. Аз посочих, че в правна комисия при обсъждането на различните текстове, бе посочена необходимостта от разширяване на тази защита", посочи народният представител.

 

Георги Свиленски от БСП пък обвини управляващата коалиция, че цели да узакони еднополовите бракове и връзки. 

 

"Ето това е истината, това е цялата ви политика. Обществото разбра какво наистина защитавате. Прекрачвате християнски, морални ценности и затова ще бъдете изметени. Обръщам се към всички - помислете, вече ви стана ясно за какво стана въпрос. Лъсна същността на този законопроект и ви призовавам да не го подкрепяте. Президентът вероятно ще наложи вето. Този позор ще остане в историята на това Народно събрание", каза той.

 

Народният представител Манол Пейков от ПП-ДБ изрази мнение, че по отношение на браковете между еднополови хора, те категорично не са защитени от закона.

 

"Реално интимното съжителство защитава и едните, и другите. Говорим за разширение, което прави законът по-хуманен. Смешно е партия като БСП да говори за християнство. Просто размишлявайте с главата си", отбеляза депутатът.

 

Тошко Йорданов пък му отговори, че явно хомосексуалните хора се избиват в домашни условия. "Явно Пеевски, Кирил Петков и Бойко Борисов и при новата редакция на закона са в интимни отношения", заключи той.

 

"Нали разбрахте за какво става въпрос - за защита правата на хомосексуалистите, но не знам за нито един случай на оплакал се хомосексуалист", каза Свиленски.

Според Костадин Костадинов решението щяло да падне в КС независимо кой ще го сезира - президентът Румен Радев или "Възраждане". Той за пореден път днес нарече колегите си от ПП-ДБ "съвременни фашисти".

 

И Кристиян Вигенин попита от кой момент се броят 60 дни. "Вероятно от момента, в който са се отбелязали във фейсбук", добави той. Вигенин обърна внимание, че на първо четене беше премахнато съпружеското фактическо съжителство, а сега се връща, но се добавя и интимната връзка. И той намеси КС и прогнозира, че "е ясно какво ще се случи с този текст".

 

Според него това е опит да се направи пробив в тази посока, която после да мине и в други закони. "Оставало впечатлението, че това е основната цел", завърши той.

 

Андрей Чорбанов отново попита от кога се броят 60 дни. "Дигитално сексуалната връзка брои ли се за контакт", попита той. И попита какво става, ако на 58-ия ден има саксуален контакт с насилие. Според него обаче най-големия проблем бил, че няма никакъв превантивен момент.

 

Дебатът продължава с това от кога се броят 60 дни и какво става, ако насилието е упражнено на 59-ия ден.

 

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков отвърна на обвиненията на “Възраждане”, че предложението за определение за “интимна връзка” в Закона за домашното насилие има за цел да даде повече на хомосексуалните двойки. Подобно изказвания направиха няколко депутати от партията на Костадин Костадинов. Пейков взе думата след като Цончо Ганев отново нападна новото определение.

 

Пейков даде ярък пример за това, че има житейски ситуации, в които твърдото придържане към определенията за пол създават големи проблеми.

“Мой приятел, известен диджей от Пловдив, се оказа, че е болен от рак на гърдата. Да, всички смятаме, че това е женска болест, но се оказва, че 10% от случаите са при мъже. Той обаче не може да се лекува, защото НЗОК отпуска средства само за лечение на жени”, разказа Манол Пейков от трибуната и направи паралел със споровете за определението “интимна връзка”, която не може да се разглежда само между мъж и жена, както поискаха депутати от “Възраждане” и други групи.


“Да, знаем, че 90% от случаите насилието е срещу жени. Но става въпрос и за човечност. Много от случаите домашното насилие се подсилва от езика на омразата, който се вихри при вас”, заяви Манолов.

 

“Възраждане” няма нищо против хомосексуалистите, нито с кого си лягат и какво правят. Ние сме против това да е основа да им се дават права, които са в ущърб на нас, хетеросексуалните”, отвърна Цончо Ганев.

 

Следете развитието на живо тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2424 |04.08.2023 Иван Таков за Паметника на Съветската армия: Сглобката в парламента подари параван на ГЕРБ-СДС за проваления мандат в СОС . 5| 2472 |03.08.2023 Депутатите заседават извънредно за промени в НК и Закона за защита от домашното насилие . 8| 2822 |01.08.2023 Извънредно: Депутатите прекратяват отпуската и се събират на заседание на 7 август . 10| 2864 |28.07.2023 Бивш председател на парламента оглави Сметната палата, вижте кой е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads