Реклама / Ads
1| 4805 |11.04.2018 НОВИНИ

Прокуратурата твърди за Желяз неща, които не са верни, смята адв. Марковски

.
Адвокат Марин Марковски
Има възможност Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в Америка. Дали ще бъде екстрадиран или не, зависи от Окръжния съд в Добрич и от Варненския апелативен съд. Те преценяват дали има основание да бъде екстрадиран, коментира адвокат Марин Марковски.
 
Тук не се преценява дали Желяз е виновен или не, защото това се преценява от съда в Америка, каза оше той пред Нова телевизия..

„Прокуратурата казва, че Желяз е извършил фалшифициране на документи и контрабанда, което не е вярно. За да направи държавното обвинение искане за задържането на Желяз Андреев в рамките на 60 дни, е написала нещо, което го няма в молбата за екстрадация. Прокуратурата е вкарала в обвинението престъпление, за което няма данни, защото и молбата за екстрадация още не е пристигнала”, добави адвокат Марин Марковски.

Окръжният съд в Добрич решава днес дали да остави в ареста 29-годишния Желяз Андреев, който бе задържан в Добрич в събота по искане за екстрадиция в САЩ. Андреев е обвинен за участие в заговор за нарушаване на ембаргото срещу Сирия и за измама към САЩ, докато е работел в кол център за фирма, която е търгувала със сирийската компания „Сирия Ер“.

Мисля, че е в много ранна фаза този случай, коментира за БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева.

„Ние сме информирани. Копие от писмото, което е изпратено до Върховна главна прокуратура, е получено и в Министерството на правосъдието. Но с оглед процедурите, съдът е този, който трябва да се произнесе, след което, по силата на договора за екстрадиция, подписан между България и САЩ, в рамките на 60 дни за нас тогава ще възникне задължението да осъществим тази екстрадиция. На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще ги прецени за съответствието им и във връзка с договора за екстрадиция между България и САЩ“, каза Цачева.

"Мисля, че не трябва да предпоставяме нещата. Просто да изчакаме хода на процедурата – такава, каквато е разписана в нашето законодателство", каза още тя.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира по-рано, че според документите, изпратени от американските власти, се касае за съучастие, тоест умишлено извършването на дейности с оглед постигане на обща цел. Фактите, които са изнесени при нас, дават основание да приемем, че вероятно се касае за контрабанда по българското законодателство и измама, заради което сме разпоредили задържането на лицето, обясни тя.

Според американското законодателство се касае за предателство и измама на правителството на САЩ и за наказателното преследване на Андреев няма давност. За издирването му е била издадена червена бюлетина на Интерпол, докато за останалите четирима българи, които също са работили в кол центъра, няма искане за екстрадиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5622 |08.04.2018 Българи посрещнаха Великден в Желязната църква в Истанбул . 7| 6071 |04.04.2018 Министър Радев потвърди информация на Frog за подготовката на бягството . 0| 4484 |03.04.2018 Прокуратурата се провали с обвинението срещу Павел Александров . 1| 5752 |03.04.2018 Само във Фрог: „Медицински одит” скри документи от прокуратурата за лекарски грешки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads