Реклама / Ads
19| 6207 |03.02.2013 НОВИНИ

Жельо Желев: Не трябва да пресичаме пътя на Македония за ЕС

.
Ние всички трябва да подкрепяме стремежа на Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО и не бива да пресичаме пътя й. Това заяви президентът Желю Желев (1990-1997 г.) на публична дискусия на тема "Ролята на гражданско-експертния потенциал във външната политика на България в светлината на "Червения картон" на София към Скопие за преговорите с ЕС".
 

"Евроатлантическата интеграция трябва да бъде политиката на всички ни за обединяване на балканските страни. Това е абсолютно необходимо", посочи Желев, цитиран от БГНЕС.

Той повтори тезата си, че главният виновник за проблема с името на Македония е Европейската комисия. "Как може да се допусне да се решава името на една държава от други. Този механизъм за вземане на решения с пълен консенсус е пълен идиотизъм. Така буквално се дава възможност на съседите да се разправят с държавата, която се обсъжда. Ако не съществуваше този механизъм, гръцкото вето щеше да мине на общо основание. Такъв начин да се урежда въпросът фактически лишава Македония от правото на избор. Правото да избираш името на собствената държава е свещено право и никой не може да го нарушава", заяви Желев.

Според него Гърция можеше да има претенции за името на Македония, ако тя беше сложила и нейното име и се беше нарекла например Северозападна Гърция или Горнопланинска Гърция.

Според бившия посланик на България в Белград Ивайло Трифонов България не е наложила вето на членството на Македония в ЕС на заседанието на Европейския съвет, а е прието консенсусно решение да се отложи началото на преговорите. Причината според него е, че Македония не е готова за присъединяване към ЕС, защото има проблеми със своите съседи.

"Позитивният елемент през 90-те години в отношенията между Македония и България се дължеше на тогавашния президент Борис Трайковски, който загина трагично. Тогава беше подписана Декларацията за сътрудничество. След това започна рязък обрат в позицията на македонските ръководители към България", посочи той.

Според него сегашното македонско правителство води страната към гибел. Според Трифонов позитивният факт от решението на Европейския съвет да отложи предоставянето на дата на Македония за започване на преговорите за присъединяване е, че въпросът за фалшификацията и кражбата на история от съседите, главно от България, беше интернационализиран. Той каза още, че проблемът с идентитета в Македония далеч не е решен.

"Почти 100 000 души вече са български граждани и нещата не са само меркантилни, както някои се опитват да ги представят", посочи Трифонов. Според него българските обществени организации в Македония трябва да работят за историческата истина.

"Достойна ли е за ЕС държава, която краде историята и културата на своите съседи? Отговаря ли тя на условията на ЕС за членство? В решението на Европейския съвет се казва, че Македония трябва да реши проблемите със своите съседи. Аз не съм оптимист, тъй като това правителство на Груевски отдалечава Македония от ЕС и от европейските ценности. България постъпи правилно като постави този въпрос и се стигна до консенсус на Европейския съвет, че Македония трябва да влезе в правия път", заяви Трифонов.

"България е за членство на Македония в ЕС, но Македония като европейска държава, а не като крадец на история и култура, като потъпкваща правата на българите и жестоко преследваща българите в Македония по всички линии и с тотален контрол върху медиите в страната. Какво основание може да има една такава държава да претендира за начало на преговорите? Според мен въпросът, който ще бъде поставен тази пролет, отново няма да постигне решение, което им се иска в Македония. Тези хора с политиката си не искат членство на Македония в ЕС. Те играят по гайдата на Белград. Т. нар. управляващи в Македония днес са сръбската агентура там. Няма какво да мълчим по този въпрос", категоричен е Трифонов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6306 |02.02.2013 Касим Дал: Ахмед Доган трябва да осветли тъмното си минало . 40| 8900 |25.01.2013 Кр. Райдовски: Трябват ни селски стражари, а не две разузнавания! . 32| 7551 |24.01.2013 Охраната на Доган трябваше да стреля, смята експертът Ив. Лозанов . 78| 10013 |22.01.2013 Руски енергиен ексминистър: АЕЦ "Белене" не ви трябва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads