Реклама / Ads

5| 2519 |02.03.2021 НОВИНИ

Живеем 7 г. по-кратко, доплащаме най-много за лекарства на фона на лидерите в ЕС

.
Източник: БГНЕС
7 години по-малко живеят българите в сравнение с гражданите от най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства – 37% срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от Евросъюза.

Това съобщиха от Инициативата "Заедно за повече здраве", в която влизат представители на Българския лекарски съюз и на Българския фармацевтичен съюз, предава БНР.

 

По данни от 2017 г. у нас годишно се отделят 4,2% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване при средно 8% за останалите страни от ЕС.

 

Със сегашните темпове на инвестиции в здравеопазването на България ще са необходими 50 години, за да достигне петте най-развити държави от Европейския съюз, прогнозират от Инициативата „Заедно за повече здраве“.

 

От 1960 г. до днес сме увеличили продължителността на живота си, но все още изоставаме в сравнение с петте най-развити държави от Европейския съюз. Със сегашните темпове ще са нужни 38 години, за да достигнем средната продължителност на живота в големите европейски държави, която е 82 години, съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение със страните от ЕС. Според проучване, проведено от Агенция "Тренд", 73% от българите смятат, че има необходимост от допълнителни инвестиции в здравеопазването. Лошият контрол е най-големият проблем, според хората. Българите очакват да чуят и какво ще направят политиците в сферата здравеопазване. Инвестициите могат да осигурят по-добро бъдеще и здраве на нацията, категоричен е д-р Маджаров:

 

"Факт е, че при нас има най-големи трудности, но това трябва да бъде стимул за тези, които ни управляват, да отделят особено внимание на здравеопазването, за да осигурят това ускорено развитие. Инвестициите в здравеопазването са нещо, което осигурява промени, осигурява по-добро бъдеще и по-добро здраве на нацията, но след 5-10 години. Те не се случват веднага“.

 

За периода от 2015 до 2018 година, пациентите в 5-те най-развити държави от Европейския съюз са имали достъп до над два пъти повече иновативни терапии от тези в България. Изследването сочи още, че българите са първенци и по предотвратима смърт. Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване, при 8% за останалите страни от Европейския съюз, съобщи директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев:

 

"Това безспорно означава, че в България по-малко средства държавата отделя за здравеопазване. Второто нещо, което означава е, че ние като българи плащаме от джоба си за здравни услуги, за лекарства повече, отколкото европейците, което се отразява на тези, които трудно могат да си го позволят".

 

България изостава и по отношение на ниските публични разходи за лекарствени продукти, съобщи пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова:

 

"Българите са принудени да доплащат най-много за лекарствени продукти. В България се доплаща до 37% за лекарства, докато в петте най-големи държави в ЕС този процент е 5%".

 

Според съсловните и браншови организации в сектора са необходими по-ефективни инвестиции, които да се отразят на подобряването на здравните показатели на обществото. Консенсусът ще бъде изпратен до всички политически сили, които се очаква да влязат в следващия парламент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2913 |24.01.2021 Проф. Георги Христов: COVID не е като грип, нямаме данни дали ще живеем със заразата . 7| 4504 |17.11.2020 Психолог: Ние живеем в теория за овладяване на ужаса . 26| 9854 |24.09.2020 Слави Трифонов: Само аз ли имам чувството, че живеем в тъп виц? . 7| 3838 |03.09.2020 Майка от ”Системата ни убива”: Нас, не ни е страх, ще пазим полицаите и правото си да живеем в нормална държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ