Реклама / Ads
0| 15124 |15.06.2022 НОВИНИ

Асен Василев с резултати от финансовата проверка в АПИ: Почти 2,5 млрд. лв. са в съмнително строителство

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Почти 2 милиарда и половина са в прикрито строителство, което е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без строителен надзор, без актове и протоколи и без реална приемателна комисия. Това строителство е без гаранция, става ясно от изводите в доклада на работната група, която провери договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. - 2021 г.
 

На извънреден брифинг министърът на финансите Асен Василев обяви, че докладът ще бъде предаден на прокуратурата, ще бъде сезирана и ДНСК. Депутатите в Народното събрание също ще бъдат уведомени за изводите.

 

От думите му стана ясно, че Комисията на МРРБ и МФ е прегледала 34 рамкови договора, подписвани между 2018-2020. Предмет на договорите бил текущ ремонт и поддръжка.

 

„Това значи отстраняване на повреди, зимно прочистване, разчистване след катастрофи. Текущ ремонт и поддръжка не изисква одобрени инвестиционни проекти, не изисква надзор, не минава през комисия. Текущ ремонт и поддръжка не се приема за строителство. А за текущ ремонт не се дава и гаранция. Около 1000 на брой са направените възлагания по тези процедури, на стойност над 3,419 милиарда”, обясни Василев.  

 

„От 3,419 милиарда – 1 милиард са за текущ ремонт и поддръжка, над 2,462 милиарда са прикрито строителство, което е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без строителен надзор, без актове и протоколи, без комисия, която да приеме качеството. Това строителство е без гаранция“, добави той.

 

„Ако АПИ се беше придържала към текущ ремонт, нямаше да сме във финансовия казус, в който сме в момента. Нарушението на ЗОП се дължи изцяло на прикрито строителство. Става въпрос за почти 2,5 милиарда. Това е нарушение на Закона за обществените поръчки“, заяви вицепремиерът.

 

„79% от допълнителните извънредни задания са инвестиционно проектиране, основен ремонт и реконструкция, които изискват оценка за съответствие, инвестиционни проекти, разрешение за строежи, надзор, гаранция. Реално 80% от направените възлагания ги нямат, а би следвало да ги имат. Тези отсечки са незаконни строежи, по смисъла на ЗУТ. Те представляват неправомерна държавна помощ, тъй като са възложени на неконкурентен принцип“, каза още Асен Василев.

 

По думите му някои практики са били меко казано „скандални“. Финансовият министър даде и пример с отсечка от път край Смолян. Става въпрос за превантивен ремонт на път 31861, на стойност над 45 милиона лева: „Строителството е възложено на 28 август 2020 г., а проектирането на 5 ноември 2020 г. Явно някой е ползвал машина на времето, след като е възложено проектирането около 2 месеца и половина по-късно и с машина на времето сме се върнали 3 месеца, за да възложим проекта с точност до стотинка“.

 

Подобни случаи били десетки. Асен Василев даде още два примера. Проектирането на път-3667 било възложено на 29 април и пак на 29 април са възложени строително–монтажните работи. За ремонта на виадукта на „Хемус“ - проектирането е възложено на 30 юни, около месец преди това – на 29 май е възложено строителството.

 

Според министъра всичко било нагласено, за да се обслужат нечии интереси. „В това има умисъл“, убеден е Василев.

 

Очаквайте подробности!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3167 |15.06.2022 Асен Василев: Можем да си позволим увеличение на пенсиите . 0| 15437 |15.06.2022 Илиян Василев пред Фрог: Корупционните батерии на ГЕРБ се изтощиха, трябва им ново зареждане . 0| 4743 |15.06.2022 Радостин Василев: Ще ни последват още хора от ИТН. Ще видите . 0| 4034 |14.06.2022 Балабанов, ИТН: Премиерът продължава да звъни, да се моли, да предлага, да заплашва през Радостин Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads