Реклама / Ads
6| 6219 |12.01.2015 НОВИНИ

Животоспасяващи лекарства изчезнаха от пазара

.
Изчезнаха стотици лекарства
Стотици лекарства за лечение на рак, епилепсия, сърдечно-съдови и неврологични заболявания, както и за болести на обмяната, вече са изтеглени от българския пазар. Много от тях са животоподдържащи, други нямат аналог при лечение, предупредиха фармацевти и представители на надзорния съвет на Здравната каса.
 
Причината да изчезнат, е държавната политика за регулиране на цените на лекарствата, която принуждава много от фармацевтичните компании да внасят у нас продуктите си на цени, които са под себестойността им (т. нар. система за референтно ценообразуване).

За да не продават на загуба, фирмите започнаха изтегляне на продуктите си от пазара. Става въпрос за генерични медикаменти – т.е. еквиваленти на оригиналните лекарства, но много по-евтини, обясни д-р Евгени Тасовски, експерт в Българската генерична фармацевтична асоциация,пише forumnews.bg.

Изчезването на тези продукти не оставя на лекарите възможност за избор с какво да лекуват хората, а касата и пациентите ще доплащат в пъти повече за лечение, отколкото досега, тъй като единствена алтернатива в много от случаите остават скъпите оригинални препарати, обясни Иван Димитров, представител на пациентските организации в НЗОК. За сравнение само от изтеглянето на генеричните имуносупресори, които са за хора с трансплантации, и заместването им със скъпи препарати, касата губи 1 млн. лв. годишно.

Един от липсващите медикаменти е препаратът за епилепсия ривотрил (Rivotril). У нас ситуацията с този продукт е наистина критична, тъй като той няма заместител, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. С лекарството трябва да се лекуват над 30 000 българи. Част от тях са прекъснали терапията си още миналата година, друга го купува от съседни държави като Турция и Гърция. В момента ривотрил може да се намери в аптеките у нас, но това е временно, а след изчерпване на количествата фирмата окончателно ще се оттегли от българския пазар, уточни Костов. По думите му възможността аптеки да внасят на своя глава липсващите лекарства, е минимална заради тежките и сложни изисквания към процедури и разрешителни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8804 |15.12.2014 Лъжесвидетелите срещу Цветан Василев изчезнаха . 5| 4595 |26.11.2014 По-малко пари за лекарства и болници догодина . 8| 4380 |19.11.2014 Кадиев подкрепя "Атака" за лекарствата, за храните - не . 2| 5375 |26.10.2014 Двама изчезнаха след апокалипсиса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads