Реклама / Ads
2| 2920 |14.04.2021 НОВИНИ

Johnson&Johnson забавя доставките си в ЕС

.
Източник: БГНЕС
Фармацевтичната компания Johnson&Johnson съобщи, че ще забави доставките на ваксината си срещу COVID-19 в Европейския съюз. Това се случи след като САЩ временно спряха имунизациите с медикамента заради случаи на тромбоза.
 

Първите доставки на ваксината в ЕС бяха планирани за тази седмица. По думите на българския здравен министър Костадин Ангелов първите 14 400 дози трябваше да пристигнат в България в четвъртък.

 

Новината за забавянето на доставките на ваксината, разработена от Janssen, поделение на Johnson & Johnson, дойде след като здравните власти в САЩ препоръчаха временно спиране на имунизацията с нея заради необичайни случаи на тромбоза. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ проучват случаите.

 

„Безопасността и доброто физическо състояние на хората, които използват нашите продукти, е наш приоритет номер едно. Ние сме наясно с изключително рядкото състояние, включващо хора с кръвни съсиреци в комбинация с ниски тромбоцити при малък брой хора, получили нашата ваксина срещу COVID-19“, пише в изявление на фармацевтичната компания.

 

Европейската агенция по лекарствата съобщи още миналата седмица, че ще започне допълнителна проверка на ваксината на Johnson&Johnson.

 

„Проверяваме тези случаи с европейските здравни власти. Взехме решението да забавим разпространението на нашата ваксина в Европа“, посочва още фармацевтичната компания.

 

Представител на Европейската комисия коментира пред Ройтерс, че съобщението на компанията за забавяне на доставките е „напълно неочаквано“. По думите му от Johnson&Johnson са потвърдили на среща в петък, че ще доставят 55 милиона дози до края на юни.

 

Ваксината на Johnson&Johnson е одобрена за употреба в Европейския съюз. Прилагането ѝ обаче още не е започнало. Европейската комисия има договор с Johnson & Johnson за 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. България е поръчала 2 милиона дози от тази ваксина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2938 |12.04.2021 Започват доставките на ваксината на “Янсен” в ЕС . 23| 4236 |22.03.2021 ”Информационно обслужване” предлага СИК-овете да не правят сметки, за да няма забавяне . 18| 3962 |12.03.2021 Доц. Ангел Кунчев: Не са потвърдени доставките на ”АстраЗенека” за април . 8| 3448 |12.03.2021 Забавят се имунизациите, ЕС няма да получи от САЩ ваксините ”АстраЗенека”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads