Реклама / Ads
34| 10671 |13.08.2020 НОВИНИ

Журналистът Полина Паунова: Понякога най-големите обиди си нанасяме сами

.
Полина Паунова
Случилото се с Ива Николова пред Народното събрание днес е грозно и пошло. Всеки човек има лично достойнство и не трябва да бъде нараняван, унижаван, обиждан. И за да стане ясно, че унижението не е начинът да се изразява несъгласие с когото и да е, моля прочетете долните два абзаца.
 

Те са от книгата на Ива Николова. Понякога най-големите обиди си нанасяме сами. Друг е недопустимо да го прави.

 

“Новата демократична преса не убиваше мечтите на хората, а вървеше нещо много по-зловещо – тя ги окарикатуряваше и осмиваше. Много анализатори са склонни да смятат, че това е било умишлено, съзирайки и в тази посока дългата ръка на бившата политическа полиция. Дори и да е имало такъв елемент, далеч по съществен е фактът, че преди да станат родители на тези медии, хората, които се захванаха с тях, също бяха създавани като продукт на идеологическата система на комунистическата държава. Те идваха от т.нар. партийни органи, където бяха заемали треторазредни длъжности, съзнанието и мисленето им беше пропито с клишета и постулатите на комунистическата агитация, речниковият и стилистичният им запас варираше от двете крайности – отблъскващия официозен език на партокрацията и уличния език на гаменщината, между които зееше пропаст, запълнена с яростни амбиции за изява и липса на талант за реализацията й.

 

Под модерност тези хора не разбираха идеи, възгледи и цели, а булеврадна словесна еквилибристика, кръчмарски патос, дадаистично и пубертетски бунт. Те презираха всичко чуждо и неразбираемо за тях и моментално го приковаваха на позорния стълб на уродливия си присмех от страх самите те да не станат посмешища. Прикривайки интелектуалната, духовната и професионалната си си ограниченост, която би лъснала ослепително в сравнение с другите общности и техните преставители, те овъргаляха в калта всичко недостъпно за тяхната менталност и емоционалност.”

 

Из “Смъртта на синята мечта”
Автор: Ива Николова
Издателство EPA, София, 2008

 

 

Журналистът Полина Паунова, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5973 |10.08.2020 Журналистът Елена Енчева: Хората по протестите знаят какво е „върховенство на закона“ и "презумпция за невиновност" . 8| 7438 |08.08.2020 Полина Паунова: Сигналът от МВР не е ли съзнателно търсене на сблъсък? . 5| 4957 |06.08.2020 ”Репортери без граници” осъди нападението над Полина Паунова. Иска разследване . 25| 10449 |06.08.2020 Ето го мъжа, блъскал Полина Паунова и Генка Шикерова на конференцията на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads