Реклама / Ads
0| 2617 |26.07.2023 НОВИНИ

Кабинетът отчете: За лиценз кандидатствали 132 фирми от отбранителната индустрия

.
Кабинетът отчете: За лиценз кандидатствали 132 фирми от отбранителната индустрия Източник: МИИ
Кабинетът одобри на днешното си заседание, провело се на 26 юли, доклад на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност. Той бе посветен на извършените през 2022 г. доставки по изпълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.
 

През 2022 г. Междуведомственият съвет към Министерския съвет е провел 7 заседания, на които е разгледал заявленията на 132 фирми за издаване на лицензи и удостоверения за регистрации, както и за промяна на обстоятелствата, настъпили след тяхното издаване.

 

Предстои докладът да бъде предоставен на Народното събрание, а след неговото одобрение ще бъде публично достъпен на интернет страницата на Междуведомствения съвет.


Освен това кабинетът одобри и доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която е към министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Тя също е създадена и функционира в изпълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.

 

В доклада се съдържа информация за дейността на комисията за националната система за експортен контрол, за международното сътрудничество в тази област, за изпълнението на международните ангажименти на страната ни в областта на експортния контрол и неразпространението на оръжията за масово унищожение.

 

Документът предоставя и статистически данни за издадените разрешения и удостоверения, внос, трансфер, транзит и превоз на продукти, свързани с отбраната, както и брокерски сделки с тях.

 

Информацията, която се съдържа в доклада, е от периода от 1 януари до 31 декември 2022 година. Той ще бъде публикуван на интернет страниците на Министерството на икономиката и индустрията и на Междуведомствената комисия.

 

Докладът ще бъде предоставен на Народното събрание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 3117 |21.07.2023 Галъп: Кабинетът е неизбежна опция, но обществото няма очаквания . 6| 2654 |19.07.2023 Кабинетът дава още над 3 млн. лв. на хотелите, настанили украински бежанци . 1| 2720 |13.07.2023 Димитър Радев отчете: Банките са готови за въвеждане на еврото, остават другите институции . 9| 2749 |05.07.2023 Ивайло Мирчев: Кабинетът “Донев” стартира преговорите за оборудването за АЕЦ “Белене” с Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads