Реклама / Ads
5| 4576 |14.12.2023 НОВИНИ

Кабинетът отговори на заплахите на Русия заради МОЧА

.
Източник: БГНЕС
България отхвърли обвиненията на Русия и на свой ред я критикува за "тежки нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека" заради войната в Украйна. Това става ясно от позиция на Министерския съвет дошла по повод нападките и заплахите на Москва във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия (ПСА) в София.
 

Новината идва, след като във вторник говорителката на външното министерство на Москва Мария Захарова заплаши София, че „ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение“ и че с „с лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята“.

 

Във вторник започна демонтажът на паметника. Това предизвика малобройни протести в негова защита. Граждани се събраха около монумента, за да празнуват демонтажа му. Какви бяха емоциите - четете тук.

 

„Сравнението с „нацизъм“ и „расизъм“ е недопустимо от страна на държава, която и в момента извършва тежки нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, а нейни ръководители са обявени за издирване от Международния наказателен съд“, пишат в отговор до "Свободна Европа" от правителствената пресслужба, изразявайки позицията на страната н по повод думите на Захарова и какви действия ще бъдат предприети в отговор.

 

В позицията се казва още, че „обвиненията в нацизъм са добре познати от времето преди неоправданата военна агресия срещу Украйна“.

 

Освен заплахата от Русия, демонтирането на ПСА предизвика и остри реакции от страна на президента Румен Радев и БСП и „Възраждане“. В четвъртък заедно с „Има такъв народ“, те блокираха работата на Народното събрание, а като причина бяха посочени премахването на паметника и промените в конституцията.

 

Решението за преместването на паметника е взето още в началото на 90-те години от Столичния общински съвет (СОС). Досега обаче то така и не беше започнато.

 

През март 2023 г. СОС взе второ такова решение. През лятото областната управа задейства процедурата по премахването. По думи на областната управителка на София област Вяра Тодева монументът трябва да бъде отстранен в рамките на 59 дни.

 

Паметникът на Съветската армия е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България. Това се случва в края на Втората световна война, когато СССР обявява война на страната. Малко след това се извършва деветосептемврийският преврат, с който идва комунистическата власт.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9664 |14.12.2023 Ченчев, Гуцанов и Ирена Атанасова от БСП изкъртиха вратата в Областната управа в София . 0| 4222 |14.12.2023 Демонстрационно залесяване по ОПОС се проведе на територията на ДЛС-Тополовград . 6| 4340 |14.12.2023 Манол Пейков: За да бъдат построени паметници като ПСА, е била унищожена истинската българска история . 6| 4719 |14.12.2023 Какво каза Путин на пряката линия и къде излъга? „Няма да има мобилизация“, ловът на опозиционери, размяната на Гершкович

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads