Реклама / Ads
8| 5860 |18.03.2011 НОВИНИ

Кабинетът подхваща закона за НСО и НРС

.
Правителството ще започне работа по законодателното регламентиране на дейността на Националната служба за охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание тази седмица, която бе публикуване днес.
 

Инициативата е на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, който предлага междуведомствена работна група да изготви закон за НСО и цивилното разузнаване.

"Вече минаха 20 години, а това са двете звена в сектора за сигурност, които нямат закони за тяхната дейност", посочи Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов приема предложението му.

Дейността на двете служби към момента е регламентирана едва в няколко члена от военния закон. Това "временно положение" продължава вече 20 години и се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление и възможността да бъдат използвани за лични или политически цели, каквито съмнения се появяват покрай периодично избухващи скандали.

НСО и НРС са двете спецслужби, подчинени на президента. Това е една от причините през всичките тези години да останат непокътнати, тъй като всеки опит на изпълнителната или законодателната власт да промени положението, се приема от президента като посегателство към неговите правомощия.

Въпросът за регламентирането на дейността на двете служби бе актуален и в началото на мандата на ГЕРБ, но Борисов каза, че за да не се изтълкува това като лична атака срещу Първанов, ще се изчака приключването на президентския му мандат.

Мандатът на Първанов изтича през ноември т.г. След като бе преизбран за втори мандат през 2006 г., той заяви на пресконференцията в изборната нощ, че възнамерява да постави "настойчиво" въпроса за една нова законодателна основа на двете спецслужби, но така и не го направи.

Законодателната инициатива на Цветанов идва две седмици, след като по време на заседание на МС се стигна до разправия между него и Аню Ангелов заради желанието на министъра на отбраната да има отделен закон за военната полиция. Цветанов не бе съгласен да се приеме отделен закон за около 1000 души, колкото са полицаите на МО и обяви, че според него трябва да бъде внесен изцяло нов закон за НСО и НРС.

Борисов подкрепи Аню Ангелов, който пък обясни, че по негово мнение най-добрите юристи в законодателната област не са в МВР. С това обаче спорът не е приключил, както става ясно от думите на вицепремиера Цветанов по време на последното правителствено заседание.

"Искам да благодаря на министър Аню Ангелов за това, че събра на среща в Министерството на отбраната представители от парламента, депутати, също така и представители от Министерството на вътрешните работи и смятам, че това, което изразих тогава като становище също беше споделено и на тази среща, но за да няма бламиране, както бяхме обвинени, по-специално аз, колегите ще преработят изцяло законопроекта, който приехме на Министерски съвет, заедно с депутатите, които са от вътрешната комисия и от правната комисия, и законопроектът ще бъде приет след може би голяма част от промените, които трябва да бъдат направени в него", посочи Цветанов.

Не се изключват обаче още противоречия между двамата силови министри.

Аню Ангелов обяви мащабна законодателна програма, включително и подготовката на закон за военното разузнаване.

В момента още не е ясно каква концепция ще избере правителството. Възможен е и вариант за сливане на цивилното и военното разузнаване в агенция към МС. Така служба "Военна информация" към МО вече няма да е под ръководството на военния министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4373 |15.03.2011 НАП отново подхваща футболистите . 25| 5884 |11.03.2011 Прокуратурата подхваща ЕРП-тата . 9| 4755 |10.03.2011 КЗК подхваща пазара на горивата . 7| 5163 |02.03.2011 Кабинетът предложи Казаков да оглави ДАНС за постоянно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads