Реклама / Ads
32| 4359 |21.08.2023 НОВИНИ

Кабинетът умува какво ще стане, ако прекрати дерогацията върху руския петрол за “Лукойл”

.
Съветът по сигурност към Министерския съвет обсъди ефектите от евентуална отмяна на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в “Лукойл Нефтохим”. Представен е и доклад, а решенията предстоят да бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурност.
 

Дерогацията бе дадена от Европейската комисия в средата на миналата година, след като Брюксел взе решение да наложи ембарго за внос на петрол от Русия. Самата дерогация важи до края на 2024 г., но в края на политическия сезон депутатът от ГЕРБ Делян Добрев предложи тя да бъде предсрочно прекратена. Идеята бе отхвърлена от бюджетната комисия. Добрев го внесе повторно, но обсъждане предстои след края на депутатската ваканция. 

 

Правото на дерогация ни бе дадено след преговори по време на предишното правителство на Кирил Петков. Основният мотив - специфичното географско положение на страната ни. Докато влезе в сила обаче служебното правителство на Гълъб Донев влезе в спор с ЕК относно параметрите й. 

 

Европейската комисия трябваше да уточни, че България не може да продава руски петрол или продукти, произведени от такъв, след като служебното правителство на Гълъб Донев (и по-специално тогавашния министър на енергетиката Росен Христов) посочи, че страната ни няма да наруши условията на дерогацията, ако изнася горива, получени при преработката на руски нефт.

 

Докладът, който бе разгледан на днешното заседание на Съвета по сигурността, е дело на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с Министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция "Национална сигурност“, Държавна агенция "Разузнаване“ и служба "Военно разузнаване“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2932 |18.08.2023 Нургюл Салимова след класирането си за финала на Световната купа по шахмат: Не мога да повярвам какво направих . 5| 3029 |17.08.2023 Магнат, близък до Черепа е спрян при опит да влезе в Гърция. Какво се случва? . 1| 3301 |16.08.2023 Какво каза за последно в интервю Ал. Петров: Ролята ми се надценява, придава ми се излишна значимост . 11| 2885 |15.08.2023 Сорос рязко намалява финансирането за ЕС. Какво е намислил?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads