Реклама / Ads
23| 8182 |27.06.2021 НОВИНИ

Качили се на едно дърво - БАН номинира 118 лица за високи звания

.
В България раздаването на награди и научни титли нерядко е публична благодарност за лоялност към властта. Това е обаче и акт за официализирането на заслугите на дадени хора към определени процеси и кръгове. Самото номиниране е знак за принадлежност.
 

***

Врана кацнала на едно дърво и започнала да се оглежда доволна. Минал наблизо заекът и попитал: „Какво правиш?“ „Показвам колко съм умна и красива“.

„Може ли и аз?“. „Разбира се“, - отвърнала враната и заекът се покатерил при нея.

След малко се появила лисицата, погледнала към дървото и попитала: „Какво правите там двамата?“ „Показваме колко сме умни и красиви“ – отвърнали враната и заякът. „Може ли и аз да се присъединя?“ „Защо да не може, заповядай“. И лисицата се изкатерила на клона.

Ето че се задал вълкът. „За какво сте се събрали там горе?“ – полюбопитствал той. „Искаме всички да видят колко сме красиви и умни“ - отвърнали. „Тогава да се кача и аз…“. Качил се.

Не след дълго по пътеката бавно, бавно се задала мечката. „Защо сте се наредили там всички?“ – попитала. „Демонстрираме красота и ум“ – отвърнала доволна компанията. „А може ли и аз да дойда?“ „Заповядай“, - поканили те мечката.

Когато обаче мецана се качила, клонът не издържал и се счупил. Враната литнала нагоре, а всички останали паднали на земята, кой с изкълчен крак, кой със счупена глава… Вече от въздуха враната извикала: „Преди да се фукате колко сте умни и красиви, е добре да се научите да летите…“

 

***

Българската академия на науките предложила списък от 118 души за удостояване със звания член-кореспондент и академик. Между тях началникът на ВМА ген. Мутафчийски, писателят Георги Господинов, проф. Николай Витанов, математикът на НОЩ, писателите Боян Биолчев и Владимир Зарев, режисьорът Пламен Марков, проф. Григор Горчев, гинеколог, а сега кандидат-депутат от ГЕРБ-Плевен, Иван Гранитски, издател и др.

118 кандидата да се покатерят на дървото и да ни покажат колко са красиви и умни. Няколко от тях наистина са такива, но има и… които чупят клона…

65 академика са произведени през последните няколко години у нас, а с член-кореспондентите минава 180.

Професорите вече са над 4000! Доцентите бяха 5500 до вчера, но днес може да са вече повече… Най-голям „производител“ е Библиотекарския…

На първо място сме и по брой висши учебни заведение – 51, но нито един наш ВУЗ не влиза в Топ 500 на университетите в света. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ заема 801–1000 място в инженерните науки, 801+ в биологичните науки, 801–1000 във физическите науки и 601+ в социалните науки през 2020 г.

По интелигентност (National IQ Scores) обаче сме след Монголия, Молдова, Казахстан и др. По много причини, но една от тях е, че българинът чете средно 1 книга на година, а финландецът – по 14! Голямото титуловане на експонирани по някакмзви причини публично лица, за да се обслужат съответни кръгове, също е причина.

 

***

Имаме 360 болници – най-много на глава от население в Европа. Първи сме и по брой болнични легла и на аптеки. Но сме последни по качество на здравеопазването, с най-висока смъртност и най-ниска средна продължителност на живота.

 

***

В университетите на Западна Европа, Америка, Япония и др. развити страни, основните научни степени са: Philosophy Doctor (PhD) и Doctor of Science (DSc) – нашите Доктор и Доктор на науките. Научните звания са: асистент, доцент и професор. За да няма звания без знания, в тези университети главното изискване за удостояване с научно звание е приносът им в областта на науката, в която работят. Има точни и ясни критерии, по които се измерват техните постижения, включително броят на публикациите във водещи издания.

Всичко това се съотнася в пълна степен при номинирането и удостояването с престижни награди в различни области като Международната Хердерова награда на името на Готфрид фон Хердер, наградата „Мигел де Сервантес“, на Френската акаде́мия и пр. Френската академия наброява 40 членове още от 1635 г. Наричат ги „безсмъртните“.

 

***

Василий Гросман пише, че само тоталитарните режими посочват поименно кои са хората за пример. Те биват отглеждани в медиите и портретите им висят по стените. След политико-партийния списък на угодници идва ред на учените. Те са етикетът за надмощие на тоталитарното управление над свободно развиващото се обществото. Свободата е неконтролируема. Всяка диктатура воюва с интелигенцията. Някога това е ставало чрез репресии. Днес – чрез купуване, приласкаване, ухажване. Не е по-малко гадно.

 

***

Дълъг списък от номинирани за високи научни титли. Наистина ли те вярват, че са достойни? Това ли е целта в живота им. Чии кръгове представляват? Щастлив ли ще е онзи от списъка, който е скъсил драстично социалната дистанция с човек с наложени санкции по закона „Магнитски“?  

 

***

Кацнали на едно дърво - умни и красиви. Вдъхновени от комплексите си. И понеже в списъка има едни правилни автори: дали са чели Борис Христов, Кирил Кадийски, Петър Делчев, Николай Милчев?...

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4327 |26.06.2021 Социолог: Спойката на едно ново правителство е обединението срещу ГЕРБ . 7| 4890 |26.06.2021 Извън закона: Шеф в „Александровска“ изпълнявал 5 длъжности едновременно . 24| 3275 |25.06.2021 Русия и Китай заедно ще градят лунна база . 3| 3240 |22.06.2021 Проф. Светлана Велизарова: Редно е да се ваксинират децата над 16-годишна възраст

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads