Реклама / Ads
10| 5173 |25.11.2021 НОВИНИ

Къде може да пътуваме в Европа? Ето всички държави и всички мерки

.
Свободното придвижване в условията на COVID-19 пострада значително на фона на рестрикциите, които наложиха редица държави. Две години след избухването на пандемията връщането към нормалния начин на живот все още е далечен мираж. Някои държави затвориха напълно, други пък имат конкретни изисквания. Ето какво трябва да знаем, ако искаме да пътуваме.
 

Албания 

 

В Албания в сила е вечерен час - от 23:00 до 06:00 ч. хора не се допускат навън. Задължително е носенето на маски в обществения транспорт и при всички дейности на закрито. 

 

Границите на страната са отворени и няма ограничения за придвижване в пределите на Албания. При влизане обаче се изисква негативен резултат от PCR тест или доказателство за ваксинация. 

 

Андора

 

При влизане в Андора се изисква да се премине или през Испания, или през Франция. Затова е важно хората да са наясно с ограниченията в тези две европейски държави. 

Границите на Андора обаче са напълно отворени. Задължителни са маските на закрито. Важи и изискването за спазване на социална дистанция. 

 

Ако пътуващите остават в страната за повече от 3 дни, нужно е да представят сертификат за ваксинация, негативен резултат от PCR тест или доказателство за прекаран COVID-19. 

 

Австрия

 

В страната важи пълен локдаун. Забранено е влизането на туристи до 13-ти декември включително. Изключение представляват само пътуващите по работа, обучение или посещение на член от семейството. Хората могат да напускат домовете си само при неотложни случаи като пазаруване на стоки от първа необходимост, посещение при лекар или спорт. 

 

Беларус

 

В момента много държави се считат за рискови. Пътуването по въздух до Беларус в момента е позволено при определи условия, но посещението на страната по земя от туристи е забранено. Изключение правят хората, които са напълно ваксинирани. Те не подлежат и на задължителен PCR тест, необходим 72 ч. преди влизане в страната.

 

Позволява се посещението на туристически дестинации и обществени пространства при определени мерки. Носенето на предпазни маски е задължително в обществения транспорт. 

 

Белгия

 

Всички, които влизат на територията на страната трябва да попълнят така наречения Passenger Locator Form (PLF) най-късно 48 часа преди влизане в страната. Напълно ваксинираните хора, които идват от държави извън пределите на ЕС трябва да представят независимо от това и негативен резултат от PCR тест или да бъдат под карантина. 

 

Изискванията за PCR тест са различни за хората, пристигащи от високорисковите държави. Те трябва да бъдат поставени под карантина за 10 дни. Предпазните маски вече не са задължителни на открито, но мярката остава за закритите обществени пространства като магазини, религиозни институции и обществения транспорт, барове, ресторанти, театри и кина. Задъллжително е носенето на маски и на обществени събития на открито. Хората, които влизат в барове, ресторанти, кафенета и други закрити помещения, трябва да покажат статуса си на безопасен COVID-19 чрез белгийската система Covid Safe Ticket (CST). От 22 ноември в страната се препоръчва работата от разстояние. Здравните пропуски вече ще са необходими за коледни базари, събития с над 50 души на закрито и 100 на открито и частни събития в барове и ресторанти.

 

Босна и Херцеговина 

 

Страната е отворена за посещение от туристи, но при влизане в Босна и Херцеговина трябва да бъде представен негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 48 часа преди пътуването или да се предостави сертификат за ваксинация. 

 

Отворени в страната са магазини, аптеки, ресторанти и кафенета. По-голямата част от бизнеса работи. Задължително е носенето на предпазни маски както на откритите, така и на закритите обществени пространства, както и в градския транспорт. 

 

Хърватия

 

Всички пристигащи в Хърватия от държави в Европа, които попадат в така наречения “зелен списък” могат да влязат в страната “зелен сертификат” или негативен резултат от PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването. В противен случай се поставят под задължителна 10-дневна карантина. От изолация може да се излезе при изследване за COVID-19, направено в Хърватия. 

 

Кипър

 

Кипър също използва “зеления сертификат”, приет в ЕС. Държавата действа като България и третира държавите с различна степен на риск като спрямо заболяемостта се прилагат и различни мерки. В Кипър оперира и система SafePass за посещение на всички обществени места, като остава задължително носенето на предпазни маски. Всички пристигащи от държавите, които попадат в оранжевата и червената зона трябва да се сдобият с Cyprus Flight Pass и да представят негативен резултат от PCR тест.

 

Чехия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Нужно е пристигащите в Чехия да попълнят Passenger Locator Form, който да представят при влизането си в страната. Чехия категоризира държавите в 5 категории, като за пристигащите от различни страни важат различни изисквания. 

 

Дания

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Предпазните маски са задължителни единствено на летищата. Препоръчва се носенето им в лечебни заведения и лаборатории. 

 

Естония

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. На 10-дневна карантина подлежат всички, пристигащи от държави, които отчитат 14-дневна заболяемост от над 150 на 100 хил. души. На границата се проверяват всички пътнически документи.

 

Финландия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Страната е отворена за напълно ваксинирани хора, както и за онези, които могат да докажат, че са преболедували COVID-19. 

 

Франция 

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Такъв е нужен за достъп до всички обществени пространства. Отпада изискването напълно ваксинирани граждани на Великобритания да представят негативен резултат от тест за коронавирус преди пътуване. Трябва обаче да попълнят клетвена декларация, с която да заявят, че нямат симптоми. От 1 ноември пътуващите от Обединеното кралство до Франция с Eurostar, които не са напълно ваксинирани, ще бъдат помолени да направят тест за COVID-19 при пристигането на гара “Север”. Носенето на маски е задължително във всички затворени обществени места - и някои открити места, включително претъпкани опашки, пазари или на спортните трибуни. 

 

Германия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Такъв е нужен за достъп до всички обществени пространства. Пътуващите, които влизат в страната, трябва да попълнят дигитален регистрационен формуляр, преди да пътуват, и трябва да имат доказателство за пълна ваксинация или отрицателен тест за COVID-19.

 

От 21 ноември неваксинираните пътници от Белгия, Ирландия, Гърция и Холандия ще трябва да се самоизолират до десет дни при пристигането си в Германия. Карантината може да бъде прекратена при представяне на негативен резултат от PCR тест. Пристигащите от тези страни също ще трябва да се регистрират в специален портал. Пристиганията от други "зони на опасни варианти“ са предмет на различни правила.

 

В отделните региони могат да се налагат различни ограничени от средата на ноември. Те могат да се променят в кратък срок. Съветът е да бъдат проверени непосредствено преди датата на пътуване. 

 

Гърция 

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. На някои острови е въведен вечерен час. Плажовете са отворени, но изискването за спазване на социална дистанция остава. Задължително е носенето на предпазни маски на закрити обществени пространства. При влизане в страната трябва да се попълни Passenger Locator Form. 

 

Унгария

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Отпада изискването за спазване на социална дистанция, но остава носенето на предпазни маски в болници и други институции. От 1-ви ноември са задължителни и в обществения транспорт. 

 

Исландия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Посетителите от други държави трябва да представят или доказателство за ваксинация, негативен резултат от PCR или антигенен тест, направен до 72 часа преди пътуване. 

 

Ирландия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  

 

Италия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Такъв се изисква за по-голямата част от дейностите на закрито. В Италия работи система, която разпределя регионите в страната спрямо риска. В момента всички зони в страната се оценят като най-ниско рискови. 

 

Косово

 

Не се препоръчва пътуване до Косово, освен при неотложни случаи. Правителството в страната обяви налагането на по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Задължително е при влизане в Косово да бъде представен негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуване за всички, пристигащи от държави с висок риск. 

 

Латвия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Такъв се изисква за по-голямата част от дейностите на закрито. Всички пристигащи трябва да покажат отрицателен PCR тест, извършен не повече от 72 часа преди полета, за да им бъде разрешено да влязат в Латвия.

 

При влизане на територията на страната се изисква да се попълни и да се предостави електронен формуляр не по-късно от 48 часа преди пътуване. Гражданите, които не са част от ЕС, подлежат на 10-дневна карантина, независимо дали разполагате с негативен резултат от PCR тест, или не. 

 

Литва

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. При влизане в страната трябва да бъде направена онлайн регистрация не по-рано от 24 часа преди пътуване. За всички туристи, пристигащи от държави извън ЕС важи задължителна 10-дневна карантина. Движението вътре в страната е ограничено.

 

Лихтенщайн

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Всички пристигащи от високо-рисковите държави трябва да бъдат поставени под 10-дневна карантина. В по-голямата си част туристическата индустрия работи с обичайните мерки срещу COVID-19 - носене на предпазни маски, социална дистанция.

 

Люксембург

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Такъв се изисква за по-голямата част от дейностите на закрито. Няма изискване за карантина при влизане в Люксембург. Въпреки това, ако нямате доказателства за отрицателен тест или се подложите на бърз антигенен тест на летището (което струва €10), ще трябва да се самоизолирате за 14 дни или докато можете да покажете отрицателен тест.

 

Република Северна Македония

 

Границите на Република Северна Македония са отворени. Работят барове, ресторанти и кафенета, като важи изискването за дезинфекция.

 

Малта

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Малта все още работи със светофарна система, която определя кои ограничения да бъдат приложени спрямо различните граждани. В момента в зеления списък няма държави. В момента в зеления списък няма държави, към който спадат всички държави към днешна дата, рябва да представят признат сертификат за ваксинация. В противен случай пристигащите ще бъдат подложени на тест и поставени под карантина. Пътуването от страни от "тъмния" червен списък е възможно само след разрешение от органите на общественото здравеопазване. Посетителите от Обединеното кралство в Малта, които не са били напълно ваксинирани, ще трябва да бъдат под карантина за 14 дни.

 

Молдова

 

До 30 ноември в страната е обявено извънредно положение. Отменени са частните събития като сватби и партита. Затворени са нощните клубове. Работят ресторантите и магазините. 

 

Монако

 

Монако е отворен за туристи и следва светофарната система на ЕС. Посетителите трябва да представят отрицателен PCR тест не повече от 72 часа преди пристигането. При липса на отрицателен тест ще бъде наложена карантина.

 

Черна гора

 

Пристигащите в страната трябва да представят резултат от негативен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пътуването или да предоставят доказателство за преболедуване на COVID-19 или ваксинация с препарат, одобрен на територията на ЕС. В противен случай подлежат на 14-дневна карантина

 

Нидерландия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Всички пристигащи трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигането в страната, както и да попълнят здравна декларация. Пристигащите от високо рискови райони трябва да бъдат поставени под 10-дневна карантина. Не се изисква отрицателен тест или изолация за пристигащите от "безопасни" дръжави в ЕС, Азия и Океания.

 

Норвегия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Напълно ваксинираните пътници или тези с одобрен сертификат не е необходимо да предоставят доказателства за отрицателен тест при пристигане или да попълват онлайн формуляр за регистрация преди пристигането.

 

Полша

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Границите на страната са отворени за пристигащите от по-голямата част на държавите в ЕС. Трябва да бъде попълнен специален формуляр. Полша вече позволява на пътуващите със сертификат за ваксинация срещу COVID-19 да влизат без необходимост от карантина, но всички неваксинирани пътници извън Шенгенското пространство ще трябва да се изолират за 10 дни.

 

Португалия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Задължително е носенето на предпазни маски на открито, както и спазването на дистанция.

 

Румъния

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Отворени са всички обществени пространства. Задължително е носенето на предпазни маски.

 

Русия

 

Временните ограничения за влизане и излизане през руските граници бяха наложени в края на март 2020 г. Тези рестрикции отпаднаха за Обединеното кралство, Франция, Финландия и десетки други страни. Всички пристигащи в Русия ще бъдат проверени на температурата и ще трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест. Отворени са баровете, ресторантите и туристическите дестинации.

 

Сан Марино

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  В страната са отворени всички места за отдих, ресторанти, барове и кафенета при спазване на социална дистанция и изискване за носене на предпазни маски. 

 

Сърбия

 

Всички пристигащи в Сърбия трябва да предоставят отрицателен PCR тест, извършен не повече от 48 часа преди заминаването. В противен случай пристигащите ще бъдат поставени под 10-дневна карантина. Заведенията работят при ограничен капацитет.

 

Словакия

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  Нужно е при влизане в страната да бъде попълнен специален формуляр.

 

Словения

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. В страната работи светофарна система. На карантина подлежат пристигащите от страните в "червената зона". Ограниченията за COVID-19 варират между общините.

 

Испания

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. Признават се негативни резултати от антигенни тестове от държави, попадащи и в по-високо рисковите зони. 

 

Швеция

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС. По-голямата част от икономиката остава отворена. Спазват се изискванията за социална дистанция, носене на предпазни маски и дезинфекция.

 

Швейцария

 

В страната важи “зелен сертификат” за всички държави в ЕС.  При влизане в страната трябва да бъде попълнен специален формуляр. Отворени са барове и ресторанти. Възобновени са културните дейности.

 

Турция

 

Повечето пътуващи до Турция на възраст 12 и повече години трябва да имат доказателство за отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа от пристигането или антигенен тест, направен в рамките на 48 часа преди пътуване. Важи и доказателство за завършен ваксинационен цикъл. Всички пристигащи ще бъдат подложени на медицински преглед.


Обществените и хотелиерските услуги са отворени. Носенето на маска на открито е задължително.

 

Украйна

 

Всички пристигащи в страната трябва да разполагат със здравна застраховка, която покрива лечението на COVID-19. Ограниченията спрямо туристи зависи от държавата, от която те идват.

 

Великобритания

 

Обединеното кралство премахна всички държави от червения си списък, с което отпадна задължителната карантина при пристигане в страната. Всички пристигащи в Обединеното кралство трябва да попълнят специален формуляр.

 

Цялата информация може да бъде на страницата на Министерството на външните работи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3780 |24.11.2021 Експертът Красимир Георгиев: Пътната безопасност - удобен начин за преминаване на средства през някъде нанякъде . 7| 3678 |23.11.2021 Из преговорите за кабинет: До края на годината може да се състави правителство . 16| 3779 |23.11.2021 Асен Василев на преговорите: България не може да остане без ядрена мощност . 5| 2847 |23.11.2021 Янев: Може би до дни пострадалите от ада на АМ ”Струма” ще се приберат. Обмисляме да обявим ден на траур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads