Реклама / Ads
0| 2558 |02.11.2022 НОВИНИ

Кадри Симсон: ЕС ще помогне на Украйна да поправи енергийната си инфраструктура

.
Кадри Сисмон Източник: БГНЕС
Европейският съюз и неговите съюзници ще помогнат на Украйна да ”ремонтира и замени” енергийната инфраструктура, повредена от руските атаки, заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон по време на посещението си в Киев във вторник.
 

След среща с украинския президент Володимир Зеленски Симсон заяви, че при последните атаки са били засегнати повече от 30 % от енергийната инфраструктура на Украйна.

 

"Украинската енергийна инфраструктура е обект на целенасочени атаки от страна на Русия - жестока и нечовешка тактика за причиняване на човешко страдание с наближаването на зимата", написа тя в Туитър.

 

Симсън заяви, че Украйна ще се нуждае от "международно координирана помощ", както и от "специфично оборудване и инструменти", които ще изискват финансиране и бърза доставка. Тя каза още, че е уверила Зеленски, че ЕС "се обръща към партньорите, за да помогне с необходимата специална подкрепа".

 

През последния месец Русия осъществи няколко големи атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна, като последната вълна от ракети в понеделник удари Киев и няколко други региона. В много украински градове има прекъсване на електрозахранването и спиране на водата.

 

Нападенията породиха опасения за сериозен недостиг на енергия в страната с наближаването на зимата, като Киев призова западните съюзници да подновят усилията си за снабдяване на Украйна с модерни средства за противовъздушна отбрана, както и за подпомагане на енергийните доставки.

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че руските удари са нанесли "значителни щети" на водоснабдителната и електрическата инфраструктура на Украйна.

 

"Необходими са действия преди зимата", заяви Макрон в туитър. "Бързо ще мобилизираме както международната общност, така и частния сектор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2664 |01.11.2022 ЕС ще помогне на украинския енергиен сектор . 0| 2800 |18.10.2022 Д-р Симидчиев: Кадрите в отделните болници не са достатъчно, а финансирането им се разпилява . 0| 3180 |09.10.2022 Николай Радулов: Ниският авторитет на МВР влияе на подбора на кадрите . 3| 3261 |27.09.2022 Кадри свидетелстват за теч на синьо гориво по ”Северен поток-1”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads