Реклама / Ads
1| 4500 |02.01.2024 НОВИНИ

Как едно шумно рекламирано и скъпо парти можеше да завърши като “Индиго”?

.
Заглавието е леко подвеждащо, признаваме. Данни за сериозно пострадали хора в новогодишната нощ няма, а коментарите за скъпия и шумно рекламиран купон на EXE на 31 декември варират. Някои са посрещнали Нова година в една от многото музикални зали, танцувайки под светлините на прожекторите. Други се оплакват, че са го направили на опашка пред киноцентър Бояна, че капацитетът на пространството е бил многократно надвишен, а вътре е било претъпкано с хора. Истината е, че всичко звучи като рецепта за перфектната буря.
 

Месеци наред в публичното пространство се рекламираше купонът в киноцентър Бояна, организиран от EXE по случай деветата годишнина на клуба. Първоначално той е създаден с идеята, че различни изкуства и иновативни идеи могат да бъдат обединени в едно общо преживяване и с цел България да получи своето заслужено място на световната електронна музикална сцена. Впоследствие EXE се затвърждават като организатори на големи събития, включително и на родното Черноморие. Всяка година на техни купони се събират хиляди хора. 

 

Партито по случай посрещането на 2024 г. не е изключение.

 

Обявено като “епичен фестивал на Нова година” в киноцентър Бояна, партито на EXE се разпростира на общо седем сцени - шест вътрешни и една външна. Залите са с различна тема - Red Room, Black Room, Origin, Rap Caviar, Winamp XXL, Sega.






Началото на купона бе обявено за 20 ч. вечерта. Предвиден бе гардероб, а цената на събитието достигна 140 лева за обикновен билет и между 160 и 250 лева за ВИП билет в самата нощ на купона. Билети се продаваха на входа, което според коментари на посетители е било грешка, тъй като капацитетът е бил надвишен в пъти. 

 

“Няма как да очакваш да се спазват правила, ако такива няма”, коментират хора, присъствали на събитието. 

 

Според разказите в социалните мрежи всъщност в нощта на купона е имало огромен хаос. Не е ясно имало ли е медицински пунктове на терен. 

 

"Опитахме се да влезем в Winamp, но беше тотална лудница. В опита си да удържат влизащите, охраната не пускаше излизащите. Бяха блокирали входа. Нито навън, нито навътре", споделят присъствали.

 

Това поставя под въпрос сигурността на онези, които все пак са се добрали до пространството, за да посрещнат новата 2024 г. Какво например щеше да се случи при авария в самата зала и как щеше да се гарантира, че няма да има пострадали в паническия опит за бягство при… евентуален пожар, да речем? Някои коментират, че е имало припаднали хора.







Всички твърдят, че огромният проблем всъщност е бил факта, че организаторите не са съобразили с капацитета на пространството и стремежът е бил по-скоро печалба. Опашки са се извивали както пред залите, така и пред гардеробната, която в един момент се е оказала недостатъчно голяма. В социалните мрежи в новогодишната нощ от EXE обявиха в продажба още 500 билета "поради големия интерес на входа”.

 

Въпреки проблемите на мнозина, има и позитивни коментари за партито. Присъствали на място в новогодишната нощ посочват, че са си изкарали невероятно, организацията е била добра и всъщност събитието е било по калъпа на всички музикални фестивали по света. Проблемът, според тях, е всъщност липсата на фестивална култура у българите, които са свикнали да се блъскат и нямат търпението да чакат по опашки, каквито обикновено има по такива събития. 

 

Огромен проблем е бил и фактът, че много от хората са решили да отидат значително по-късно от обявения начален час и хиляди са се оказали блокирани на самия вход, посрещайки новата 2024 г. не в, а пред киноцентър Бояна. 

 

Организаторите също се извиниха за неудобствата, причинени в новогодишната нощ, но не признаха отговорността си за надвишения капацитет на пространството. Само посочват, че капацитетът е бил изчислен на база затворените пространства и организаторите са “подценили ситуацията” за това как ще бъдат разпределени хората в определени моменти. EXE всъщност се извиниха само на онези, които са имали негативна преживяване, но признават и наличието на “много позитивни коментари”.







За щастие данни за сериозни инциденти от това парти няма. Дали е въпрос на чист късмет, или на добра организация, не е ясно, предвид противоречивите коментари за събитието. Истината е обаче, че всичко звучи като рецепта за перфектна трагедия, която да напомни за печалния инцидент в дискотека “Индиго”, дни преди Коледа - на 21 декември 2001 г. Тогава в столичната дискотека тълпа стъпка и задуши до смърт седем деца, след струпване по стълбите. Повече от 3000 хил. деца чакали на опашка, за да влязат, когато при подхлъзване част от тях се стоварили върху останалите.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3959 |02.01.2024 Германски депутат: НАТО има 5-8 години да се подготви за война с Русия . 2| 4381 |02.01.2024 Експерти обучиха изкуствен интелект да разпознава сарказъм и ирония . 5| 3667 |02.01.2024 ЕС ще загуби още 2 млрд. долара от остарели лекарства срещу ковид . 28| 9064 |02.01.2024 Ройтерс: "Газпром" го закъса, износът на руски тръбен газ за Европа е намалял с 56% през 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads