Реклама / Ads
2| 3956 |03.01.2024 НОВИНИ

Как еврото се превърна от политически проект във втората най-важна валута в света?

.
Преди 25 години беше въведено еврото. Мнозина възприемат общата европейска валута като символ на споделените ценности и стабилността на Стария континент. Но критици еврото си има и до днес, пише АРД.
 

Че един ден ще има обща европейска валута не беше непременно ясно - прекалено големи бяха резервите преди нейното въвеждане, пише германската обществена телевизия АРД в обширна публикация за историята на еврото, предаде "Дойче веле". Тогава се чуваха много силни критични гласове, включително от Германия, чиято валута - германската марка - бе смятана за много стабилна и много германски граждани не искаха да си представят, че могат да се откажат от нея, посочва изданието. 

 

Но предимствата на общата европейска валута бяха очевидни: тя сложи край на обмяната на валута, например при пътувания в други европейски страни, спряха превалутиранията, цените на стоките и услугите станаха по-сравними едни с други. И най-вече търговията между различните страни от икономическия и паричен съюз беше улеснена. Това бе конкурентно предимство, пише авторката на публикацията Клаудия Верле.

Еврото е и политически проект

 

Според тогавашния федерален канцлер Хелмут Кол въвеждането на еврото е било политически проект. "Бъдещето на нашата страна, особено в този момент, може да бъде спечелено единствено със смелост, лоялност към принципите и далновидност", заяви той. Осъществяването на икономическия и паричен съюз представляваше логично продължение на европейската интеграция.

 

Първоначалните планове за въвеждането на общата европейска валута са съществували още през 1970-те години. През 1979-а бе създадена Европейската парична система, която целеше да предотврати флуктуациите на националните валути отвъд определени граници. Беше създадено и екюто. Въпреки че то не представляваше пари в брой, все пак беше парична единица. Щяха да минат години преди да бъде въведена "истинска" европейска валута, посочва по-нататък АРД. 

По темата се водеха и разгорещени дебати. Единна валута? В различни страни в Европа? С различна икономическа сила? И с различни стилове на политическо лидерство? Много икономисти предупреждаваха срещу това и предпочитаха - както в случая с Германия - да бъде запазена германската марка като гаранция за стабилност срещу високите инфлационни нива. В крайна сметка обаче подкрепящите съвместния европейски проект надделяха.

 
Германия и европейските интереси

 

Бившият федерален министър на външните работи Ханс-Дитрих Геншер отказа да говори за "прекомерна бързина" или за "преждевременно раждане". "Става въпрос за създаване на доверие, тъй като това доверие е и оправдано", заяви той на 23 април 1998 г. при дебатите в Бундестага, когато се обсъждаше въвеждането на еврото като новата обща европейска валута. А тогавашната председателка на Бундестага Рита Зюсмут подчерта, че става въпрос и за "нашето политическо бъдеще и бъдещето на народа ни, които са решаващият фактор", припомня АРД.

 

Въвеждането на общата европейска валута

 

Еврото беше въведено на 1 януари 1999 година. Първоначално това стана като валута за електронни разплащания, а три години по-късно - на 1 януари 2002 г. - и като пари в брой. Днес е невъзможно да си представим световната търговия без единната европейска валута, дори и съгласуването на различните интереси на отделните държави, членуващи в паричния съюз, да е трудно, дори и да е имало многократно напрежение или моменти, в които да се е появявал риск паричният съюз да се разпадне, пише АРД.

Според Крис-Оливер Шикентанц от консултантската компания за управление на активи Capitell AG въвеждането на еврото се е случило прекалено рано. То се е осъществило "преди общата финансова и икономическа политика, преди да има ясна рамка. А ние така и не поправихме този вроден дефект", казва той.

 

Но въпреки всички предизвикателства, един политически проект се превърна във втората по важност световна резервна валута - редом до щатския долар. Резервните валути са смятани за особено стабилни в света и са лесни за обменяне. Значението на долара в момента намалява, пише още Клаудия Верле. Според нея това е добра перспектива за европейската валута.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3901 |03.01.2024 ЕК предоставя помощ за преодоляване на щетите след проливните валежи в Германия и Франция . 0| 5794 |03.01.2024 Работодателите вече плащат само първите два дни. Какви пари ще вземем, ако сме в болнични през 2024 г.? . 0| 3899 |03.01.2024 АПИ: Приходите от е-винетки за 2023 г. са 268 млн. лв. . 0| 3927 |03.01.2024 Тази нощ наблюдаваме истинско небесно шоу, падащи звезди ще озарят небето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads