Реклама / Ads
0| 12404 |05.07.2022 ЪNDERGROUND

Как криптосъкровище за милиарди изчезна яко дим, след като разследването попадна в прокуратурата на Гешев

.
Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) буквално разтърси България преди 6 г. с разкритието, че при секретна операция срещу корупцията в Агенция “Митници” са конфискувани 200 000 биткойна на стойност над 24,68 млрд. лева.
 

Това прави само с 3,5 млрд. лева по-малко от рекордните годишни приходи на НАП, отчетени през 2021 г, да речем. От централата на организацията допълват през 2017 г., че в престъпната група са замесени хора от няколко държави - Македония, Гърция, Румъния и Сърбия. 

 

От българска страна разследването попада в следствения отдел на специализираната прокуратура, като по това време ведомството се оглавява от Иван Гешев. Крайно любопитно се оказва неговото поведение.  Той не отрича за атаката срещу престъпната банда, но твърди, че електронни пари не са конфискувани. Не е учудващо, че същото казва и бившия шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Така на практика в спор, който и до днес не е решен, влизат две правоприлагащи организации - SELEC и спецпрокуратурата . 

Това дава повод в началото на тази година депутатът от ДБ Ивайло Мирчев да зададе логичния въпрос: “Къде се съхраняват конфискуваните пари и разполагат ли службите с техните кодове?”.  През годините досега МВР отказва да даде категоричен отговор. Единствено шефът на МВР Бойко Рашков отвръща на питането на Мирчев, че операция под кодовото име “Пратка/Вирус” има и  при нея са иззети  компютри, телефони и флашки. Парите, обаче ги няма. 

 

 Схемата на престъпната банда е разкрита в детайли. Действа се чрез корумпирани митничари. С тяхно знание в техните компютри се инсталира вирус от разстояние. Благодарение на тази намеса системата на митниците отчита, че товарът вече е проверен и преминал през митницата. От SELEC посочват, че в престъпните среди биткойнът е предпочитано платежно средство, защото е трудно да бъде проследен. Последват арести на над 20 човека, петима от които са българи.  За тяхната съдба старателно се мълчи. Както се мълчи и за хода на самото дело. Доказва се, че в резултат на тази престъпна дейност регистрираните от Агенция "Митници" щети само за 2015 г. са около 10 милиона лева. 

 

Любопитното е, че специализираната операция е проведена в годината, когато криптокралицата Ружа Игнатова изчезва безследно. Тя напуска страната с полет за Атина веднага щом разбира, че по петите й са две служби - ФБР и колегите им от Германия. Единствените информирани за действията спрямо Ружа се оказват отново обвинителите от  ведомството на Гешев. Предполага се, че българската измамничка е била предупредена за готвения й арест.  

 

Екип на Фрог нюз

 

Очаквайте подробности!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 33050 |08.06.2022 Зам.-министър Иван Христанов “изплува” в схема за разкешване на милиарди . 19| 30563 |18.09.2019 Чудо невиждано: Около 200 пистолета и 50 автомата са изчезнали от склад на МВР в София . 5| 8154 |28.05.2019 Убиецът Зайков разбил вила край Долна Баня. Изкъпал се и изчезнал . 0| 8064 |14.12.2018 Откриха застрелян изчезналия началник на КАТ- Казанлък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads