Реклама / Ads
0| 2893 |23.06.2022 НОВИНИ

Какъв е планът на Европа при пълно спиране на руския газ?

.
Източник: БГНЕС
Няколко европейски държави вече задействат планове за управление на газовите доставки и дори режим на електроенергията, в случай че Кремъл врътне кранчето на доставките по газопровода "Северен поток 1", пишат от агенция "Ройтерс".
 

Спад се отчете още миналата седмица, а от Москва оправдаха случилото се с технически проблеми. Според Кремъл повече забавяния на ремонтите могат да доведат до спиране на всички потоци. Европейският съюз има правила за предотвратяване и реагиране на прекъсване на доставките на газ. Той определя три нива на криза - ранно предупреждение, тревожност и спешност. 


Държавите-членки трябва да разполагат с планове за това как ще действат при прекъсване на газовите доставки с конкретни стъпки и в трите етапа. 


При извънредна ситуация правителствата могат да се намесят само ако пазарните мерки са недостатъчни, за да осигурят доставки на домакинствата и на клиентите, предоставящи основни услуги.


Ето какво правят отделните държави: 


Австрия 


Австрия, която получава около 80% от своя газ от Русия, активира първата стъпка от триетапен план за извънредни ситуации. Властта проучва начини за диверсификация на доставките на газ и ще преобразува газова електроцентрала за производство на електроенергия от въглища.


България 


90% от нуждите на българския газов пазар се задоволяват от Русия. България се съгласи да закупи втечнен природен газ LNG от САЩ и засили преговорите с Азербайджан за увеличаване на доставките на газ през интерконектора с Гърция. 


Чехия 


Чешката компания CEZ (CEZP.PR) заяви, че е заменила намаляването на доставките на газ от руския Газпром с обеми от други източници.


Дания 


Датската енергийна агенция съобщи, че е активирала първата стъпка от триетапен план за аварийна доставка на газ. Според ДЕА доставките на газ са гарантирани засега, но агенцията призова за намаляване на потреблението. 


Франция 


През април френският оператор на газотранспортна мрежа GRTgaz заяви, че е въвел мерки, които могат да бъдат приложени за ограничаване на доставките на газ за клиентите в случай на недостиг, и призова доставчиците да запълнят подземните хранилища преди следващата зима.


Мерките позволяват на компанията да издава заповеди за намаляване или прекъсване на потреблението на газ в рамките на два часа на големи потребители, свързани към мрежата му, и да иска от разпределителните дружество да направят същото в случай на недостиг. 


Франция получава около 20% от своя газ от Русия.


Германия 


Германия, която разчита на Русия за 55% от нуждите си от газ, навлезе във фаза 2 на своя тристепенен авариен план, но все още не е задействала клауза, която позволява на комуналните услуги да прехвърлят нарастващите разходи за газ върху клиентите, съобщи Министерството на икономиката.


Фаза 2 от плана започва тогава, когато правителството вижда висок риск от дългосрочен недостиг на газ. Според плана Германия ще предостави кредитна линия от 15 милиарда евро  за запълване на газови хранилища. Това лято ще бъде пуснат модел на търг за газ, за ​​да насърчи индустриалните потребители на газ да пестят газ. 


Гърция 


Съгласно план за действие при извънредни ситуации, Гърция, която използва газ основно за производство на електроенергия, ще получи допълнителни количества LNG и ще прехвърли четири газови централи на дизел. Освен това ще засили добива на въглища през следващите две години като временна мярка.


Италия


Италия, която получава около 40% от нуждите си от газ от Русия, обяви първоначалните мерки за увеличаване на съхранението на газ тази седмица и планира да увеличи максимално използването на електроцентрали, работещи с въглища, ако е необходимо, за да пести газ.


Италия поиска от оператора на газова мрежа Snam (SRG.MI) да приеме мерки, които да помогнат за привеждането на запасите от газ до целевото ниво за юни.


Нидерландия 


Нидерландия ще активира фазата на ранно предупреждение на своя план за енергийна криза и ще вдигне таван на производството от електроцентрали, работещи с въглища. Страната внася 15% от газа си от Русия. 


Полша 


Съгласно закон за задължителните резерви, в случай на риск за сигурността на доставките, полското министерство на климата внася официално предложение до правителството за въвеждане на ограничения върху използването на газ, което засяга първо индустрията и защитава домакинствата.


Полша получава около 50% от годишното си търсене на газ от Русия.


Испания и Португалия 


Нито една от страните на Иберийския полуостров не брои Русия сред основните си доставчици.


Швеция 


Швеция също активира първия етап от плана за извънредни ситуации от три части.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2761 |22.06.2022 Вода без опаковка: Чаша чешмяна вода с кафето е въпрос на гостоприемство в Европа . 0| 2843 |22.06.2022 МАЕ: Русия може да спре напълно природния газ за Европа . 0| 2865 |20.06.2022 Природният газ в Европа поскъпна с близо 7% . 0| 3047 |20.06.2022 Д-р Аспарух Илиев от Берн: Всички в Европа се готвят за лятна атака на Омикрон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads