Реклама / Ads
0| 2286 |22.06.2022 НОВИНИ

МАЕ: Русия може да спре напълно природния газ за Европа

.
Фатих Бирол, шеф на МАЕ Източник: БГНЕС
Международната агенция по енергетика предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за пълното прекъсване на доставките на руски природен газ тази зима, като призова правителствата да предприемат мерки за намаляване на търсенето и запази отворени остаряващите атомни електроцентрали.

Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол заяви в сряда в интервю за "Файненшъл таймс", че решението на Русия през миналата седмица да намали рязко доставките на природен газ за Европа вероятно е предшественик на по-нататъшни съкращения, тъй като Москва се опитва да използва своите енергийни източници като "лост" по време на военната си инвазия в Украйна.

 

"Европа трябва да бъде готова в случай, че руският газ бъде напълно преустановен. Колкото повече наближаваме зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия“, каза той. "Вярвам, че съкращенията са насочени към избягване на запълването на газовите складови хранилища в Европа и увеличаване на лостовия натиск на Русия през зимните месеци".

 

Организацията МАЕ, която се финансира основно от членове на ОИСР, миналата година беше един от първите официални органи, които обвиниха публично Русия, че манипулира доставките на газ за Европа с оглед на подготовката си на инвазията в Украйна.

 

Фатих Бирол отбеляза, че европейските лидери, които предприемат спешни мерки, като например обръщане към въглищни електроцентрали, в светлината на скорошното намаляване на доставките на руски газ, могат да бъдат оправдани въпреки рисковете от нарастване на въглеродните емисии, тъй като мащабът на енергийната кризата става все по-тежък.

 

Той каза, че увеличаването на производството на електричество от въглищни централи е "временно" и ще помогне за запазване на доставките на газ за отопление през зимата. Всички допълнителни емисии на въглероден диоксид (CO₂) от изгарянето на силно замърсяващите въглища ще бъдат компенсирани от ускоряване на плановете на Европа да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива и да изгради капацитет за производство на възобновяеми източници, добави Бирол.

 

Но той предупреди, че стъпките, предприети от европейските правителства досега, вероятно не са стигнали достатъчно далеч, ако руският износ на природен газ за Европа бъде напълно прекъснат, и каза, че страните трябва да направят всичко възможно, за да запазят доставките сега, за да гарантират, че складовете могат да бъдат запълнени преди зимните месеци.

 

"Вярвам, че ще има повече и по-задълбочени мерки за търсенето, предприети от правителствата в Европа, с наближаването на зимата“, каза Бирол, добавяйки, че въвеждането на ограничения при потреблението на газ остава реална възможност, ако Русия намали допълнително износа си.

 

Във вторник Швеция и Дания последваха Германия, Австрия и Нидерландия при обявяването на първи етап от спешните планове за запазване на доставките на газ, но нито един от тези национални планове все още не включва нормиране на потреблението.

 

Европа вече е намалила зависимостта си от руски газ до около 20% от общите доставки след инвазията на Русия в Украйна, от около 40% преди това, според консултантската компания ICIS, но вече е използвала повечето възможности за диверсифициране на доставките, като например морски товари на втечнен природни газ.

 

Шефът на МАЕ каза, че страните трябва да се опитат да отложат спирането на всички ядрени енергийни съоръжения, предвидени за затваряне, за да помогнат за ограничаване на количеството газ, използван при производството на електроенергия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2364 |22.06.2022 Битката за Донбас: Продължават тежките сражения между Русия и Украйна . 0| 3004 |21.06.2022 ЕС: И дума не може да става за блокада на Калининград . 0| 2399 |21.06.2022 Кметът на Кюстендил: Не може държавата да стои с гръб към гражданите . 0| 2339 |21.06.2022 Министър Йорданова: Целта е да се спре модернизацията на страната
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads