Реклама / Ads
0| 3675 |09.09.2022 НОВИНИ

Какви са роднинските връзки между кралица Елизабет II и Симеон Сакскобургготски?

.
Кралица Елизабет II, Симеон Сакскобургготски
Кралица Елизабет Втора е пета братовчедка на децата на Симеон Сакскобургготски.
 

Всичко започва от амбициозния немски херцог Франц Сакс Кобург Заалфелд. Той е роден през 1750 г. в Кобург. Вторият му брак е с Августа Ройс Еберсдорф. С нея имат девет деца. Сред тях са майката на английската кралица Виктория, която също се казва Виктория, дядото на цар Фердинанд Български, който също се казва Фердинанд и белгийският крал Леополд. Херцог Франц е далновиден и иска добри бракове за децата си.

 

Така през 1818 година дъщеря му Виктория Сакс Кобург Заалфелд /междувременно от 1826 г. херцогството се нарича Сакс Кобург Гота/ се жени за четвъртия син на английския крал Джордж Трети - Едуард. И тук съдбата се завърта. Първо Джордж Трети е наследен от най-големия си син - Джордж Четвърти. След това от третия си син – Уилям, пише БНТ. Уилям няма живи законни наследници и когато умира, престола наследява кралица Виктория - дъщеря на вече починалия четвърти син Едуард.

 

Но да видим какво се случва със сина на херцог Франц - херцог Фердинанд, брат на майката на кралица Виктория. Той е военен на служба в Австроунгарската армия, живее във Виена и се жени за унгарската аристократка Мария Антония Кохари. Сред децата му е принц Август, който също е военен на австрийска служба и е баща на нашия цар Фердинанд Български. Тоест Виктория Сакс Кобург Заалфелд и херцог Фердинанд са брат и сестра. Кралица Виктория и принц Август са първи братовчеди.

 

Продължаваме с родословието.

 

Английската кралица Виктория има девет деца. Второто ѝ дете и първи син е бъдещият крал Едуард Седми. Принц Август пък се жени за дъщерята на френския крал Луи-Фипил принцеса Клементина. Най-малкото им дете е цар Фердинанд Български. Той се ражда през 1861 г. във Виена, през 1887 г. е избран за български княз, а през 1908 г. става и цар на България. Така крал Едуард Седми и цар Фердинанд са втори братовчеди.

 

Крал Едуард Седми са жени за датската принцеса Александра, те имат шест деца. Престолонаследникът и най-голям син принц Алберт Виктор умира млад и трона наследява брат му Джордж Пети.

 

През 1894 г. от брака на цар Фердинанд с Мария-Луиза Бурбон-Пармска се ражда бъдещият цар Борис Трети. Така Крал Джордж Пети, дядото на кралица Елизабет Втора, е трети братовчед на цар Борис Трети.

 

Крал Джордж Пети е наследен на престола от най-големия си син - Едуард Осми. Той обаче е крал за малко, тъй като абдикира от престола заради женитбата си с разведената американка Уолис Симпсън. Престолът през 1936 година заема вторият син, бащата на кралица Елизабет Втора, крал Джордж Шести.

 

Междувременно в България през 1937 година от брака на цар Борис Трети и Йоана Савойска се ражда цар Симеон Втори. Така крал Джордж Шести и цар Симеон Втори са четвърти братовчеди.

 

Или децата на Симеон Сакскобургготски - Кардам, Кирил, Кубрат, Константин-Асен и Калина са пети братовчеди на кралица Елизабет Втора. Двете династически линии се разминават във времето и макар Симеон Сакскобургготски да е по-малък с 11 години от кралицата, той ѝ се пада "чичо".

 

Така завършва тази разходка в историята на един от най-известните аристократични родове в Европа - Сакс Кобург Гота. След женитбата на кралица Виктория с първия ѝ братовчед Алберт Сакс Кобург Гота, английските крале са с тази фамилия. През 1917 г. тя е сменена на Уиндзор /по името на кралска резиденция/ заради войната с Германия. Така че фамилията на кралицата е Уиндзор. Такава е и на крал Чарлз Трети.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2761 |08.09.2022 Какви оръжия може да изпрати КНДР на Русия? . 0| 2825 |23.08.2022 Киев с нова инициатива за укрепване връзките с Източна Европа. ООН иска „дрънкането на ядрени оръжия“ да спре . 0| 16345 |20.08.2022 „Един танкер за замазване на очите“: Какви са реакциите? . 0| 4148 |19.08.2022 Одит във Фонда на фондовете за конфликт на интереси и връзки с политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads