Реклама / Ads
1| 2215 |12.09.2024 НОВИНИ

Какви услуги трябва да ви предостави личният лекар?

.
Източник: личен архив
Всяко здравноосигурено лице има право да избере своя личен лекар. Личен лекар имат и децата, като неговият избор се извършва от техните родители, обясняват от НЗОК, цитирани от Парите ни. 
 

Чужденците, които имат статут на дългосрочно или постоянно пребиваващи в България, ползват същите права, които имат българските граждани по отношение на медицинската помощ. Лекарят трябва да има сключен договор с НЗОК.

 

Избирането на личен лекар за първи път е възможно по всяко време на годината, а смяната му два пъти - през юни и през декември.

 

 Как да направите първоначална регистрация приличен лекар?

 

За да направите избор на личен лекар и регистрация при него отидете лично в кабинета на избрания от вас медик и носете документ за самоличност и регистрационна форма за първоначален избор в 3 екземпляра.

Вие сами трябва да попълните личните си данни в регистрационната форма. Общопрактикуващият лекар вписва в регистрационната форма за първоначален избор своите лични данни, както и данните на своята практика.
 
Какви медицински грижи може да ни предостави личния лекар?

 

ОПЛ диагностицира заболяванията, назначава съответната терапия и проследява лечението. ОПЛ разполага с по-ограничени възможности, като например липса на необходимата специализирана апаратура. При необходимост от повече изследвания или трудности в диагностиката ОПЛ насочва пациентът за консултация с тесен специалист. Това се случва посредством т.нар. направления за специалист.

 

Основната функция на личния лекар е превантивната, т.е. профилактиката. Задачата на вашето джи пи е да открие своевременно рисковите фактори, да проследява, да намали или премахне риска от развитие на дадено заболяване. ОПЛ основно се занимава с превенция на основните хронични заболявания:

 

артериална хипертония, диабет, рак с различна локализация (рак на гърдата, шийката на матката, дебелото черво и др.), хронични заболявания на дихателната система (ХОББ), ревматологични заболявания (остеопороза) и др.







При липса на каквито и да е симптоми и отклонения, преглед се прави един път в годината и включва различни общи изследвания, както и изследвания свързани с пола и възрастта. Профилактичния преглед в България е задължителен и при неявяването на пациента – той подлежи на санкция.

 

Личните лекари също така могат да издават болнични за работещи и учащи.

 

Мога ли да се лекувам в България, ако живея и работя в чужбина

 

ОПЛ трябва да диспансеризира пациенти със съответни социално-значими заболявания: артериална хипертония, диабет, исхемична болест на сърцето и др.

 

ОПЛ трябва да обучава своите пациенти как да променят начина си на живот при наличие на рискови фактори за развитие на дадено заболяване, да обучава и подсеща пациентите си за вредата от тютюнопушене и алкохола, да консултира за прием на медиакменти (противозачатъчни, хормонозаместителна терапия и др.) и т.н.







Личният лекар обявява в амбулаторията на място, достъпно за пациентите, своя месечен график, който съдържа часове за: амбулаторен прием; за домашни посещения; за промотивна и профилактична дейност; за работа по програма „Майчино здравеопазване“; за работа по програма „Детско здравеопазване“.

Графикът съдържа телефон за консултация и за домашни посещения - телефон на практиката.

 

В графика се посочва и заместник на избрания ОПЛ за случаите, когато той не може да изпълнява лично задълженията си, както и неговото местоположение, телефон и други начини за контакт, а също и местонахождението, телефонът и другите начини за контакт и с дежурния кабинет и/или лечебното заведение, осигуряващи медицинска помощ на пациентите извън графика на ОПЛ.

 

Извън този график, в случаите, в които личният лекар не може да изпълнява лично задълженията си, той  поставя на видно и общодостъпно място в амбулаторията си съобщение за срока на своето отсъствие, както и имената на заместника, неговото местонахождение, телефон и други начини за контакт.

 

 Когато ОПЛ обслужва пациенти в повече от едно населено място, графикът се изготвя за всяко населено място поотделно, в т. ч. и за всеки нает лекар в практиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 17581 |12.09.2024 Свалиха руски изтребител Су-30СМ над Черно море . 0| 2174 |12.09.2024 Законопроектът за насърчаване на доброволчеството отпадна от дневния ред на парламент /на живо/ . 2| 2240 |12.09.2024 Пентагонът ще финансира производство на ракети AMRAAM, включително и за България . 7| 4666 |12.09.2024 ПП-ДБ предложи закон за забрана за смяна на пола, която и сега е забранена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads