Реклама / Ads
15| 4136 |28.10.2023 НОВИНИ

Какво е хеш код? Отговаря Божидар Божанов

.
Източник: личен архив
Хеш кодът е видим за всички, по закон е публичен и се публикува в сайта на ЦИК, казва бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, разяснявайки във профила си във Фейсбук "малко понятия за анализаторите, които коментират темата".
 

Хеш / хеш код / чексума / криптографски идентификатор - това е сравнително кратък низ от символи, който представлява уникален отпечатък на даден софтуер или файл. Той е видим за всички, по закон е публичен и се публикува на сайта на ЦИК . И трябва да е еднакъв за всички машини.

 

Изходен код - това е серия от инструкции, които описват поведението на софтуера. Той е доста редове (вероятно над половин милион за софтуера на машините). Той се представя в цялост на партиите и коалициите по закон, т.е. всички сме го виждали официално, пред представители на ДАНС.

Парола - паролата всички знаят какво представлява. В този процес тя се ползва само за допълнителна защита на ключа (и са три пароли, на трима членове на ЦИК). Писането на пароли не се вижда на екран - дори звездички не се виждат.

 

Ключ - / криптографски ключ / частен ключ - това е последователност от символи (реално - байтове), чрез която се подписва софтуера на машините. Машините зареждат само софтуер, подписан с ключа на ЦИК. В процеса по изграждане ключът не се визуализира на екран. Записва се на диска, защитен с комбинация от три пароли. При ново изграждане се генерира различен ключ всеки път, на случарн принцип, като той не дава достъп до машините. Възможност (индиректна) да се инсталира софтуер на машините дава ключът на ЦИК за тези избори и ключът от предните избори (заради процес, който е извън обхвата на обяснението на понятията).

 
Накратко - всичко, което е видимо на екран, е публично или частично публично (за регистрираните партии) по закон. Всичко, което трябва да е тайно - ключът+паролите, не се показва на екран, а повторно генериране не дава достъп до машините. Тези разяснения вероятно са излишни, защото въпросът беше превърнат в политически. Но тъй като днес е ден за размисъл и по студията няма да има политици, се надявам анализаторите да са по-прецизни, пише Божанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4324 |28.10.2023 Следва ли оставка на зам.-шефа на ДАНС Денев, подписал мистериозния доклад? . 14| 4526 |28.10.2023 Правосъдие за всеки: В опасна сглобка ДАНС и ЦИК направиха политическа акция по олигархична поръчка . 17| 6134 |28.10.2023 Кирил Петков пред протестиращите: Време е хората да кажат - ”От нас зависи” /видео/ . 44| 6564 |28.10.2023 Премиерът Денков: Ако продължи това напрежение, няма смисъл да има кабинет /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads