Реклама / Ads
1| 5580 |16.11.2012 НОВИНИ

Калфин: Бедни и богати държави спорят за бюджета на ЕС

.
Ивайло Калфин
Споровете за бюджета на Европейския съюз очертаха две групи страни - големите донори и по-бедните държави, като всяка от тях може да блокира приемането му.
 

Това заяви българският евродепутат и заместник-ръководител на бюджетната комисия в Европейския парламент Ивайло Калфин по време на журналистически семинар за многогодишния бюджет на ЕС.

В момента се водят три вида преговори – договаряне на бюджета на ЕС за тази година, които завършиха с провал, за бюджета за следващата година, които сега започнаха, и за многогодишната финансова рамка 2014-2020 г., за която предстоят срещи на 22 и 23 ноември.

"Най-големият проблем са бюджетните ограничения във всяка страна членка. Икономиката не цъфти, тя е около нулата, т. е. на ръба и предстои да видим накъде ще тръгне – нагоре или към втора рецесия", подчерта Калфин.

По думите му въпреки че бюджетът на ЕС е около 40-50 пъти по-малък от сумата на националните бюджети на държавите членки, всички очакват от Брюксел да реши редица проблеми.

Според Брюксел 1 евро от бюджета носи допълнителни 3 евра под форма на инвестиции. За България през миналата година са платени 531 млн. евро, които са донесли 46 млн. евро частни инвестиции и около 116 млн. евро публични инвестиции.

Калфин изтъкна и големите битки, които предстоят за финансовата рамка за следващия програмен период. Очертават се две групи страни. Големите държави донори казват, че ще намалят значително вноските си към европейския бюджет, а 15 държави, сред които и България, искат да се увеличат европейските средства за по-бедните държави.

Те са разделени на "Приятели на по-доброто харчене" и "Приятели на сближаването", като всяка от групите е достатъчно голяма, за да се блокира приемането на бюджета, подчерта евродепутатът.

Ивайло Калфин изрази също опасения, че недостигът на средства за извеждане от експлоатация на четирите затворени реактора на АЕЦ "Козлодуй", ще породи рискове за безопасността на работите по демонтажа им.

В изказване пред Комисията по бюджети в Европейския парламент по обсъждания нов регламент за компенсациите за "Козлодуй" и атомните централи "Игналина" (Литва) и "Бохунице" (Словакия), той обърна внимание върху допълнителното орязване на средствата за извеждане от експлоатация.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой предложи във вторник едва 185 милиона евро компенсации за "Козлодуй" за 2014-2020 г. което е едва 41 на сто от поисканите от България 450 млн. евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 5573 |12.09.2012 Калфин: Управляващите започнаха да се изпускат . 57| 5787 |10.09.2012 Плевнелиев: И през 2013 г. ще сме най-бедни в ЕС . 150| 8346 |31.07.2012 Държавните служители станаха по-богати; да се готвят и пенсионерите . 13| 9241 |29.04.2012 Двама руснаци и индиец са най-богатите британци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads