Реклама / Ads
0| 3091 |28.03.2022 НОВИНИ

Калфин: В Черно море се водят военни действия, няма как да пратим C-300 на Украйна

.
Ивайло Калфин Източник: БГНЕС
Премиерът Кирил Петков ще бъде домакин на среща на държавите членки на НАТО в Югоизточна Европа. ”Фокусът ще бъде свързан с несигурността в Черно море, но надали може да очакваме решения. Страните от нашия регион трябва да са силно загрижени от движението по границите. В Черно море не само има предупреждения за мини, но и военни действия”, коментира бившият външен министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.
 

Според него Украйна трудно би преживяла отделянето на части от територията ѝ. По думите му, във всяка ситуация може да се намери компромис, въпреки че конфликтът е стигнал много напред.

 

"Военните действия ще се прекратят при съгласие или когато едната от страните претърпи поражение. Втората опция става все по-актуална. Не виждам сигнали от Русия за прекратяване на военните действия. Това, което се договаряше за хуманитарни коридори, не се изпълняваше. Силно се съмнявам доколко искрено е желанието на Русия да стигне до съгласие на този етап", обясни той.

 

Той призна, че е изненадан от поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която според него започва да си изпуска нервите и не представя добре държавата си.

 

"С Русия имаме основания да имаме близки отношения, но агресията в Украйна няма как да бъде подкрепена от обществото. В България има много широка изненада от това, което се случва до границата ни и това не се вписва в представата, която много от нас имаха за Русия", подчерта Калфин.

НАТО се въздържа изключително много от това да влезе в пряк конфликт с Русия, поведението им е разбираемо, смята той. 

 

"ЕС взе доста силни мерки, досега не бяха взимани такива. Не закъсняха, дойдоха достатъчно бързо. Те ще донесат резултат до месец - месец и половина, ще нанесат тежък удар на руската икономика. В Русия има страхотна пропаганда и силно ограничение на външния свят. В днешния свят е много трудно изцяло да си затвориш държавата. Спирането на енергийните доставки ще бъде тежък удар за Европа, но още по-тежък за Русия. Доставките от САЩ донякъде биха компенсирали. Преговори с Русия най-вероятно ще има на европейско равнище.

 

Сигурно Русия ще се заиграе индивидуално със страните членки", каза още Калфин.

Запитан за евентуалното изпращане на оръжия в Украйна от страна на България, събеседникът посочи, че не става въпрос за страх от Русия, но България не иска да бъде най-острата в този конфликт.

 

"Ракетите имат отбранителни функции в България. За да се съгласим да ги преместим, тези отбранителни функции трябва да бъдат поети от някой друг, а такава възможност няма. Няма как утре C-300 да бъдат натоварени на камиони за Украйна. Не може да става дума за преместване на средства от националната отбрана", категоричен бе Калфин.

 

Бившият външен министър посочи още, че приемането на Украйна в ЕС е процес на адаптиране на законодателство и приемане на правилата на ЕС. Ако Украйна утре се събуди член на ЕС, това няма да бъде добре нито за ЕС, нито за нейната икономика, отбеляза той.

 

Калфин е на мнение, че Русия губи стратегически - приятели и пазари, а НАТО се възражда. Става все по-непредвидим начинът на мислене на руския президент, изтъкна бившият външен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2798 |28.03.2022 Турция: Мина е открита в морето близо до границата с България . 0| 3071 |26.03.2022 Министър Проданов: Не съм сапьор, но съм убеден, че по нашето Черноморие няма да има мини . 0| 5949 |25.03.2022 Калфин: Няма да се учудя, ако Митрофанова остане да си работи у нас, а ние останем без посланик в Москва . 0| 2898 |24.03.2022 Опасност! Повишена радиация от пожари около АЕЦ в Чернобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads