Реклама / Ads
0| 5947 |25.03.2022 НОВИНИ

Калфин: Няма да се учудя, ако Митрофанова остане да си работи у нас, а ние останем без посланик в Москва

.
Ивайло Калфин
Не е редно да има размяна на реплики между посланик и премиер. Думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова са абсолютно неприемливи. Не смятам, че реакцията на правителството беше адекватна. Няма да се учудя, ако Митрофанова остане тук да си работи, а ние останем без посланик в Москва.
 

Това заяви пред БНТ бившият министър на външните работи Ивайло Калфин пред БНТ след разразилият се дипломатическия скандал с посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

 

Според него не е редно просто да оставим Митрофанова да говори по този начин.

 

„Тя се отнесе по неуважителен начин към управлението и премиера. Тя е пратеник на руския президент пред българския. Има различни начини, по които може да се реагира на нейните думи“, уточни той.

 

„Важното е не кой ще загуби повече или по-малко. Важното е, че ние плащаме по-високата цена на газа, а не ние започнахме войната. Не може някой да държи нас отговорни за повишението на цените. Очаквам по адекватна позиция на правителството и по-дългосрочен поглед, но ние очевидно ще трябва да се примирим, че не е редно цените на газа да зависят от решения в Кремъл или Вашингтон“, коментира още Ивайло Калфин.

 

„Първо тези санкции трябва да проработят, но се мисли и за нови санкции чрез добавяне на нови хора в ограниченията, които има. Спиранията на разплащанията на руските банки и блокирането на авоарите на руската Централна банка са тежки санкции, които тепърва ще се отразяват върху руската икономика“, прогнозира той.

 

Според него обаче санкциите ще имат силно негативен ефект и върху Европа. „Очаква се нова висока инфлация и намален икономически растеж. Това го казва МВФ и Европейската централна банка. Русия и Украйна изнасят около 12% от енергийните ресурси и 20% от храните“, уточни бившият външен министър.

 

Калфин отбеляза, че Европа и НАТО не са били толкова единни от доста време и то по нито една тема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3653 |25.03.2022 Урсула фон дер Лайен: ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли . 0| 3003 |24.03.2022 Трус в коалицията заради шефа на БНБ няма, но щяло да е по-добре да е един кандидат, смята Нинова . 0| 4984 |24.03.2022 И президентът нахока Митрофанова: Никой посланик няма право да говори от името на българския народ . 0| 3133 |24.03.2022 „Инса Ойл“: Бизнесът няма място в политическия спор между МВР и прокуратурата на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads