Реклама / Ads
0| 6572 |19.08.2022 НОВИНИ

Калфин: Евтин газ от „Газпром“ няма да получим

.
Ивайло Калфин Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Спешна задача пред „Булгаргаз“ е осигуряването на инфраструктурата за доставките, за които дружеството е обявило търг. Евтин газ от „Газпром“ няма да получим, категоричен е бившият вицепремиер по демографската и социалната политика и бивш външен министър Ивайло Калфин.
 

„Ние нямаме много избор - легенди са твърденията за ниските цени на руския газ. Договорът, ако решим да плащаме в рубли, е като да въведем условия да плащаме в левове. Цената се е променила. Това няма да е магическо решение, по което ще получим евтин газ за България. Трябва разумно решение, сигурно цените ще бъдат високи“, прогнозира той и призова да бъдат подпомогнати наистина нуждаещите се, а не всички.

 

„Проблемът не е толкова лисата на газ, колкото цените. Първо трябва да бъде осигурен, защото голяма част от индустрията потребява природен газ. Физически трябва да ги има тези количества и „Булгаргаз“ да сведе цените минимум“, обясни още той пред Bulgaria ON AIR.

 

Бившият външен министър е убеден, че се спекулира с цените на горивата у нас.

 

„Международните цени са на равнището от преди войната. Тогава стои въпросът защо не са подобни и в бензиностанциите. Това отново насочва вниманието към огромните печалби, които се трупат“, посочи Калфин и разкритикува помощта от 25 ст. за литър гориво, която е за всички, а не за най-нуждаещите се. По думите му тази мярка издува инфлацията като насърчава потреблението.

 

Ивайло Калфин е убеден – следващото Народно събрание ще се управлява от коалиция. Не изключи тя да е между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“.

 

„Не изключвам коалиция между ГЕРБ и „Промяната“, ще се намерят много обяснения – Планът за възстановяване, евроатлантическата ориентация. Ще отстъпи някой от лидерите и ще се решат всички проблеми. Очевидно е, че ще има пак коалиция, която е удобно извинение да се забравят предизборните обещания. Политическите лидери да направят стъпка назад - това би бил по-добрият вариант, лошият - да ходим пак три пъти на избори за една година“, прогнозира той.

 

Калфин отбеляза, че в неофициалната предизборна кампания лидерите правят крачки назад, а не водят лично партиите си.

 

„Под благовидния предлог за консенсус са готови да отстъпят, но нито една от трите партии не казва за министър-председател. Това, което виждам, е трескава подготовка за избори, които бяха очаквани. Липсват посланията, всички пишат програма“, подчерта той.

 

„Всеки иска да спечели следващите избори с добри новини и това води до подпомагане не на тези, които имат нужда, а се раздава нашироко. Това увеличава инфлацията, има и специфични причини като вноса на енергетика. В същото време някои фирми трупат огромни печалби, което показва проблем в държавната регулация“, коментира още Ивайло Калфин.

 

По думите му задълбочаването на разделението в доходите е бомба със закъснител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16693 |17.08.2022 Илиян Василев: Да търсиш нови договори с „Газпром“ е признак за устойчиво ментално разстройство. Радев да се готви за протести . 0| 2699 |17.08.2022 Навални призова Запада да санкционира шефа на „Газпром“, а САЩ - Абрамович . 0| 12055 |13.08.2022 Хиновски за отношенията с „Газпром“: Нещо като освобождението на България от турско робство . 0| 4872 |12.08.2022 След срещата при Радев: На 1 октомври по интерконектора с Гърция потича газ, хората да кажат за преговори с „Газпром“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads