Реклама / Ads
5| 3274 |30.09.2021 НОВИНИ

Николай Павлов, ”Булгаргаз”: Природният газ у нас е с до 25% по-евтин от средното за ЕС

.
Николай Павлов Източник: Стопкадър, БТВ
“Това е факт, очевидно Европа има трудности с природния газ, След падането на мерките, икономиките започнаха да се съживяват с много бързи темпове. Предната зима беше много студена в Европа и продължителна. Това наложи изпомпването на газохранилищата. Това създаде недостиг, който може да бъде компенсиран само с внос.” Това каза изпълнителният директор на ”Булгаргаз” Николай Павлов в ”Лице в Лице” по БТВ.
 

"Възстановяването на икономиките изисква енергия и горива. Средно 40% от енергията в страните от Европейския съюз се произвежда от природен газ, а в България – средно 10%. Търсенето е много голямо, предлагането не може да покрие търсенето и така се стига до тези цени", поясни той.

 

"България не е производител на природен газ. Ние внасяме 100% от необходимото ни количество. За България е важно ценовият микс, който постигаме, да дава възможност българският потребител да закупува газа по-евтино и да има сигурност на доставките. Ние това го постигаме - в България цената на природния газ е с 20-25% по-ниска от средната цена в Европа. България внася основно от Русия и от Азербайджан през Гърция. "Булгаргаз" не е допуснал недостиг – всички клиенти получават количествата си навреме, а виждате в Европа какво се случва. Трябва да следваме развитието на пазарите и по възможност да бъдем в по-изгодна позиция", посочи още Павлов.

 

"Заведохме дело срещу “Топлофикация”. Ситуацията с тях е много тревожна, те имат нужда от много сериозна финансова подкрепа. Но дългът трябва да бъде изплатен. Що зависи от "Булгаргаз" газът няма как да бъде преустановен. Те трябва по някакъв начин да се изплатят. И при ниски цени, и при високите цени се трупат дългове. Трябва да се намери устойчиво решение, Пазарът е свободен - има 30-40 търговци." - каза той.

 

“Аз не мога да спекулирам с прогнози, но четейки коментира със сигурност през следващите  месеци цените ще се задържат на тези нива. Надяваме се, че пазарът ще се успокои.”, завърши Павлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3472 |29.09.2021 Николай Малинов: Не одобрявам разделянето на българите на талибани и мутри . 5| 3336 |21.09.2021 Проф. Николай Денков: Има индикации за толерантност за деца със симптоми на ковид . 18| 7108 |18.09.2021 Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Това, че знае езици, не значи, че не е корумпиран . 8| 3648 |18.09.2021 Николай Василев: Бюджетен ястреб е човек като мен, който подкрепя влизането в Еврозоната и ниските преки данъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads