Реклама / Ads
7| 4570 |05.10.2015 НОВИНИ

Калфин: Европа да обяви какъв е капацитетът за приемане на бежанци

.
Ивайло Калфин
Европа би трябвало да обяви какъв е капацитетът за приемане на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин , по време на редовното заседание на Съвета на министрите на труда от страните членки в ЕС, съобщиха от пресцентъра на министерството.
 
„По наше предложение Съвета на министрите на труда обсъди темата свързана с бежанците, тъй като тяхното пристигане в Европа създава много силен натиск върху трудовия пазар и социалните системи на страните-членки”, обясни министър Калфин. „На обсъждането стана ясно, че всички страни се опитват да се справят с този проблем според възможностите си. Има вече някои добри практики, някои от страните действително разчитат бежанците да се интегрират трайно в обществата им и да допринасят за тяхното развитие”, допълни той. „Това, което подчертах на колегите ми е, че от гледна точка на ЕС трябва да променим подхода си, за да може Съюзът да изпълни мисията – да даде на най-нуждаещите се убежище и в същото време да спазва правилата, които сам е приел”, заяви вицепремиерът.

По думите му, това означава да се случат поне няколко неща. „Първо трябва да се промени вътрешното законодателство – споразумение като „Дъблин 2”, Шенгенското в сегашния си вид, списъкът на страните, от които са допустими бежанци би трябвало да се преразгледат незабавно и поне временно тяхното действие да бъде променено. На второ място, колкото и ефективни да са мерките на страните-членки, трудно може в ЕС да се поемат по 10 000 души дневно, без да се знае до кога ще продължи този процес. Европа би трябвало да обяви какъв е капацитетът за приемане на бежанци. На трето място трябва да не стимулира целият този процес, който така безконтролно и силово влизат по много хора на европейска територия”, допълни Калфин. „Тези горещи точки, за които стана дума на Европейския съвет би трябвало да се изнесат дори близо до границите на страните, които имат конфликт. Така по определени критерии, примерно от лагерите за бежанци в Турция, Ливан, Йордания да се взимат бежанци от войната в Сирия, а не да се стимулира те да плащат на огромната трафикантска индустрия да ги доведе до Европа и на практика да се възнаграждават тези, които са го направили”, посочи министър Ивайло Калфин.

„Има доста неща, споменах, че каквото и разпределение да се случи в ЕС, ние няма как насила да задържим хора, които са дошли в България и да им дадем по-добри условия отколкото на българските граждани, които не са толкова привлекателни, колкото някои други европейски страни. Добрият подход би бил ЕС да види целия този процес какви процедури предполага и страните-членки да си съдействат по отношение на отделните процедури. Няма как трайно да задържим бежанци на нашата територия, против тяхната воля”, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5088 |02.10.2015 Сирийка: Европа прати терористите си в Сирия . 5| 4723 |01.10.2015 Министър Танева: Категорично сме против ГМО храни от САЩ, Канада и Европа . 18| 5869 |01.10.2015 Русия обяви мобилизация . 5| 4629 |28.09.2015 Евродепутатът Малинов: Европа прехвърля отговорността за бежанците на Русия и САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads