Реклама / Ads
1| 4647 |29.12.2023 НОВИНИ

Калфин за Шенген по море и въздух: Добра крачка напред, ще облекчи пътуването

.
Ивайло Калфин
"Приемането на България по море и въздух в Шенген е добра крачка напред и ще облекчи пътуването". Това заяви Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи .
 

"Все още обаче България има какво да направи, за да влезе пълноправно в Шенген", посочи той в ефира на БНТ.

 

"Голямата полза за България, ще дойде при отпадането на сухопътните граници, когато със съседните ни държави - Гърция и Румъния изчезне граничния контрол. Това ще се отрази много положително и на икономиката на страната, и на туризма и на по-лесното придвижване на българските граждани", категоричен е Ивайло Калфин.






По отношение на мигрантския натиск той подчерта, че най-важната причина да влезем в Шенген е ние да имаме глас като останалите държави и отговорността да се разпредели по-справедливо, не само на граничните държави.

 

"Продължават преговорите с австрийско правителство. Ангажиментите от там са, че надали ще ни пуснат по сухопътните граници. Това е субективна пречка, свързана с бежанците в Австрия", добави още той. 

 

Преди дни Нидерландия вдигна своето вето за България в Шенген. Едно от широко приетите мнения за причината - включително изразена от народни представители и от министър-председателя акад. Николай Денков, са промените в Конституцията в посока върховенство на правото у нас.

 

След като Румъния и България - с уговорката, че преговорите продължават, вчера съобщиха, че двете държави ще бъдем присъединени от март по въздух и вода, а разговорите за сухопътното присъединяване ще продължат, Австрия излезе с нова позиция, която все повече заприличва на изнудване. Австрийското външно министерство не потвърди за постигнато споразумение, посочи, че не е поемало ангажимент за разговори за сухопътен Шенген и поиска да двете държави да сме готови да приемем лица от Сирия и Афганистан.  

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5057 |29.12.2023 Български журналист от Белград: Все повече хора припознават битката срещу режима на Вучич, в Сърбия цари медийно затъмнение . 1| 4591 |29.12.2023 При купуване на пиротехника, обърнете внимание на производителя и вносителя . 32| 10716 |29.12.2023 В полезрението на европейците: Как България тайно спаси Украйна . 4| 4836 |29.12.2023 Втори щат изважда Тръмп от избирателните списъци. Започва ли съдебна война за кандидатурата му?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads