Реклама / Ads
39| 5691 |31.01.2014 НОВИНИ

Калфин: Властта в момента е един балон, искаме да го спукаме

.
Ивайло Калфин
Всички ние сме хора, които сме се занимавали с политика, и виждаме какво се случва в държавата. За 25 години преход, в България има изключително голяма бедност, неравенство поляризация между хора с високи и ниски доходи.
 

Искаме да се промени начинът, по който се провеждат политиките, и сме готови да обсъждаме това с всяка една политическа сила, заяви Ивайло Калфин на пресконференция на Национална гражданска инициатива „АБВ”, предаде „Фокус”. Надявам се, че включително с БСП, както и с другите партии, ще можем да дебатираме. Ако така продължаваме, ме е страх, че след 25 години, държавата ще е доста по-зле, отколкото е сега. Приоритетите се съдържат в рамките на едно правителство, а даже в рамките на една предизборна кампания, след което се забравят и се крият зад коалиционно управление.

Липсват дългосрочни приоритети в страната ни. Властта в момента е един балон, само че този балон се свива все повече. Това, което искаме ние, е да спукаме балона – политиката да се прави прозрачно, политиците да носят отговорност. В това няма нищо страшно, случва се във всяка една демократична държава. Каквито и партийни алтернативи да имаш, трябват дългосрочни алтернативи, каза Ивайло Калфин. 

Първа и най-важна тема, за нас основна, е демографията в България. Не става въпрос само за раждаемост, смъртност и т.н. Става въпрос за качество на живот, потребности, как живеят в различните възрасти. Това става с дългосрочна стратегия. Тук се включват и българите в чужбина, каза Ивайло Калфин. 

Структурата на българската икономика е такава, че тя гарантира бедност. 
Следващ наш приоритет е образованието. България е на първо място по най-много млади, отпаднали от училище – средната възраст е 14 години. Много скоро ще имаме проблем с грамотността, каза Калфин. Следваща наша тема е здравеопазването. Хората се интересуват да имат здравна помощ и може ли с тази система, която има, да я получават, могат ли да си платят билета в някое село, за да отидат на лекар. Трябва ли задължително да живееш в големия град, за да отидеш на лекар, каза Калфин. По думите му - всички тези неща се обобщават в една пета тема – доверието в българските институции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5597 |30.01.2014 "Секретен документ": Цветанов подслушван и в момента . 13| 5214 |22.01.2014 ГЕРБ: БСП и ДПС водят лоялните към "порциите на властта" . 16| 5207 |19.01.2014 Калфин: Единственият шанс на БСП е да се коалира с ДПС . 16| 5139 |18.01.2014 Калфин: БСП се обединява чрез три неверни послания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads