Реклама / Ads
3| 5280 |25.06.2019 НОВИНИ

Калин Калпакчиев: Не може да се води независимо разследване срещу главния прокурор

.
Калин Калпакчиев
”Проблемът е невъзможността при сегашното законодателство и фактическо положение да се води независимо разследване срещу главния прокурор“, каза пред БНР Калин Калпакчиев в коментар към темата за разследването на т.н. “трима големи“ в Съдебната система. Вчера имаше поредна дискусия в правосъдното министерство.
 

Той коментира още и тезата, изразена вчера от правосъдния министър, в която той сякаш се опита да обясни, че проблем няма – просто има лоша комуникация:

 

“Аз не разбрах това включване на правосъдния министър. Така или иначе има решение на Европейския съд за правата на човека, то е обвързващо България. България е страна по Конвенцията по правата на човека, ние сме задължени да изпълним това решение. Виждате и от изявленията на представителя на Съвета на Европа, на отдела, който отговаря за изпълнение на решенията на съда – 10-годишната забава на изпълнение на ясните указания в решението се приема като шокиращо“.

 

“Съвсем ясно е, че срещу председателите на върховните съдилища няма никаква пречка и сега, не е имало пречка и в годините да се води наказателно преследване, включително и да се злоупотребява с това. Помните по времето на бившия главен прокурор Филчев как той използваше инструментите на наказателното преследване, които са в неговите ръце изцяло за саморазправа с неудобните му тогава председатели на върховните съдилища“, коментира още Калпакчиев.

 

“Проблемът е, че спрямо главния прокурор, тогава, когато има подозрение, че той е извършил престъпление – няма как да се осигури независимо наказателно преследване,  а то ще е независимо, когато се провежда от орган, който не е подчинен на йерархично и фактически на главиня прокурор. Трябва да се търси именно такова решение“, посочи още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3742 |25.06.2019 Симеонов допуска, че може да не се разберат за субсидиите . 1| 3845 |25.06.2019 КЕВР умува за цената на газа, може леко да падне . 21| 6846 |23.06.2019 М. Константинов: Нов играч може да се опита да спечели кметските избори в София . 33| 7364 |22.06.2019 Георги Марков: Мишел Барние ще е председател на ЕК, субсидията може да стане 2-3 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads