Реклама / Ads
13| 4344 |31.01.2021 НОВИНИ

Калоян Методиев, Рего: Армията от безработни трябва спешно да бъде подпомогната

.
С този темп на ваксинация ще изпаднем в международна изолация
 

“Всичко, което се случи през изминалата година, мина под знака на коронавируса. Той промени и политическата динамика и новите задачи, които имаме пред общество през следващите няколко години по възстановяването на държавата и на икономиката.” Това заяви пред Nova news политологът и директор на институт “Рего” Калоян Методиев.

 

Анализаторът подчерта, че информацията от социологическите проучвания е с известни съмнения, защото в България няма среда на спокойствие по отношение изразяването на мнение: “Много хора ги е страх да казват за кого ще гласуват, крият се. Има скрит вот до голяма степен, който се излива по отношение на предизборна кампания. Този вот би трябвало да отиде в най-голямата опозиционна партия - БСП”, допусна Методиев.

 

 “Най-важното в момента е темпа на ваксинация, защото със сегашната скорост на ваксинация ние изпадаме в международна изолация. Ако сега управляващите продължават така, а в същото време другите държави напредват и икономиките им заработват в сектори като туризма, услугите и производството, ще се окажем не само зад тях, а и със заети ниши. Със забавянето на ваксинацията управляващите задушават обществото и по отношение на изразяване на свободна политическа воля, защото хората се страхуват. Нужно е да се обясни, че гласуването не е по-опасно от това да отидеш до магазина”, предупреди за многобройните рискове от бездействието на управляващите политологът.

 

 Калоян Методиев посочи, че този път има воля за гарантиране честността на изборите. “Извънпарламентарните партии са нахъсани, искат паралелни преброявания. Парламентарната опозиция иска видеонаблюдение и изчистване на спиците - ред неща, които ще повлияят положително на изборите и ще пресекат опитите им за фалшифициране. Този път всичко ще се гледа под лупа”, уточни директорът на институт “Рего”.

 

 Методиев подчерта, че залогът на тези избори е огромен - дали ще си отиде една епоха, олицетворявана от ГЕРБ и Борисов, и дали ще се отпуши напрежението или ще се засилва. Той допълни, че в парламентарната демокрация моделът се сменя с опозиция, защото една партия на власт прекалено дълго става вредна.

 

 “Голямата битка на тези избори ще бъде между БСП и ГЕРБ. Лидерският сблъсък е Нинова - Борисов. Това е и големият залог. Оттам ще се определи дали ще имаме промяна или ще се запази статуквото”, прогнозира Калоян Методиев.

 

 Политологът уточни, че изходът от тази битка е непредвидим, дори някои тенденциозни социологически агенции дават резултати в рамките на социологическата грешка.

 

 “Основният претендент за властта в момента е БСП. Нинова показа воля за промяна, подмени почти изцяло ръководството на партията, даде път на много млади хора в БСП. Излиза с политики и реформи. Тя е подготвена за управление, което да покаже нов стил и нови политики. Държавата има нужда от нов профил в политиката. Лидерството в държавата е свързано с проблемите, които трябва да бъдат решени в обществото. Не е време за генерали и силоваци”, така коментира анализаторът ситуацията в БСП и профила на хората, от които се нуждае страната ни в този момент.

 

Калоян Методиев уточни основните теми пред българското общество: “Нужно е възстановяване на икономиката. Българските малки и средни фирми са почти на колене. Трябват хора, които са експерти в икономиката, юристи, за да може да се реформира здравеопазването и образованието. Армията от безработни трябва да бъде подпомогната и за това нещо трябва експертиза. Финансисти, за да се възстанови държавата и да си стъпи на краката. Не е време за генерали и силоваци, а за експерти и прагматици, които могат да се погрижат за обществото”, подчерта Методиев.

 

“Според него ще е много трудно да се състави следващ кабинет, защото ще има много разнородни субекти в парламента, което е риск пред обществото да има кратък живот на парламента: “Ковид кризата е тежка и ни трябва стабилност поне за година-две, за да може да минем през тези икономически сътресения. Ще трябват държавници и силни лидери, за да се стабилизира държавата”, отбеляза Калоян Методиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3449 |28.01.2021 Калоян Паргов: Изборът на нов директор на „Гробищни паркове“ е фарс . 6| 3827 |27.01.2021 Калоян Паргов: Очевидно в някои участъци на метрото е вложено повече старание . 5| 3068 |23.01.2021 Калоян Паргов: От нашата воля за победа зависи дали ще я постигнем . 15| 3539 |22.01.2021 Калоян Методиев: Трябва ни ново, амбициозно управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads