Реклама / Ads
0| 3980 |31.10.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов в 136-о ОУ: Мисията на будителите са образованите граждани, които са бъдещето на България

.
„Мисията на будителите са образованите граждани, а те са бъдещето на България“. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който присъства заедно с вицепрезидента Илияна Йотова на тържеството на 136-о Основно училище „Любен Каравелов“ за Деня на народните будители – 1-и ноември. По повод празника той подари на училищната библиотека и книги на бележити български автори-будители, сред които Христо Ботев, Пейо Яворов, Добри Чинтулов и други.
 

„Това е едно от малкото училища на територията на София, в които има преобладаващ ромски етнос сред учениците – 97%, коментира Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община. - Направи ми много силно впечатление правилният български език, който говорят децата. Няма как да не се просълзи човек, когато чуе „Аз съм българче“ и „Хубава си моя горо“ в изпълнение на малки дечица, които толкова много се вълнуват, докато рецитират и пеят. Няма как човек да не се почувства горд в такава обстановка. Това е пътят, по който трябва да вървим, за да възпитаваме образовани граждани. Само по този начин ще спрем негативните тенденции от последните години. Най-новите статистики показват, че едва 50% от българското население е образовано. Това е повече от тревожен факт. Преди 20-30 години този процент беше 97. Образованата нация трябва да бъде обща цел на партиите, без значение в коя част на политическото пространство се намират“.

Калоян Паргов посочи също, че образованието е основен елемент от борбата със справянето с проблема с демографията в България. „За огромно съжаление „Евростат“ нареди София на последно място от всички столици в Европа по ниво на образователна и училищна инфраструктура, припомни той. - А в последните 10 години образованието е абсолютен приоритет на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова, която освен всичко друго, е и представител на учителската гилдия. Очевидно през тези 10 години свършеното от управляващите в СО в сферата на образованието никак не е достатъчно. Нужни са усилия и инвестиции за подобряване не само на училищната среда и условия, но и по отношение на качеството на учебния процес“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3660 |25.10.2018 Пирински: Наложителни са спешни мерки на Еврокомисията срещу задълбочаващите се неравенства . 1| 4282 |22.10.2018 Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще бъдат закрити . 0| 3895 |20.10.2018 Калоян Паргов: Повече държава – това е основната идея на „Визия за България“ . 4| 4025 |13.10.2018 Калоян Паргов: Реституцията на имоти, като къщата на Яворов, беше огромна грешка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads