Реклама / Ads
5| 4131 |12.04.2020 НОВИНИ

Калоян Паргов: Сега е време за единение

.
Калоян Паргов
Забраната за посещаване на градските паркове и на Витоша трябва да бъде преосмислена, смята лидерът на БСП - София. ”Сега е време за единение, за търсене заедно на пътя, който най-бързо би ни извел от тежката криза.”
 

Това каза лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR. Според него здравната криза, която страната ни, а и светът преживяват в момента, ще доведе до тежки последствия. "И те ще продължат много по-дълго от тези 2-3 месеца, през които сме в карантина и се борим с непознатия вирус COVID-19, коментира още той.

 

Социално-икономическите последствия много ни притесняват. Затова с колегите от групата на БСП в СОС проявихме голяма активност и се включихме още от първата седмица на извънредното положение в търсенето на мерки за справяне с проблемите, които ни връхлетяха. Имахме наш представител в сформираната по спешност работна група в Столична община, която трябваше да изготви доклад с антикризисни мерки. Нашите предложения бяха 20, а в доклада попаднаха 15. Идния четвъртък предстои онлайн сесия на Столичния общински съвет, на която ще гласуваме този доклад".

 

Калоян Паргов отбеляза, че нужда от специално внимание при взимането на мерки имат два сектора - здравеопазване и транспорт. "Болниците и ДКЦ-тата са търговски дружества, а заради извънредното положение те са със силно намалени приходи и съществува риск да изпаднат в несъстоятелност след няколко месеца, коментира той. - Още в края на април те няма да имат възможност да покрият разходите си и има сериозна опасност персоналът да остане без заплати. Същата е ситуацията в транспорта. Загубите там за последните два месеца са 20 милиона лева. Прогнозите са, че до средата на май тази сума ще се удвои и ще стигне 40 милиона и повече. За да може градският транспорт да продължи да функционира нормално, ще трябва да бъдат отделени допълнителни средства. С колегите от групата на БСП предложихме да бъде увеличено субсидирането по Регламент №1370 на Европейския съюз".

 

Според лидера на столичните социалисти, със сигурност до края на април наложените мерки от Националния оперативен щаб срещу вируса COVID-19 трябва да бъдат стриктно спазвани. "Много е важно да бъдем отговорни към себе си и към близките си, каза Калоян Паргов. - Според данните пикът се очаква около или малко след Великден.

 

Тази седмица забелязвам раздвижване и активност у хората в София за разлика от предните 3 седмици от карантината. В центъра е пълно с автомобили и няма места за спиране по улиците, които попадат в "синя" зона. Ако тази повишена активност на хората продължи и идната седмица, може би ще трябва да помислим за връщане на платеното паркиране в "синя" и "зелена" зона".

 

Калоян Паргов смята, че забраната за посещаване на градските паркове и на Витоша трябва да бъде преосмислена. "Времето вече се оправя и предполага разходки и стоене на открито, кометира той. - Това също има отношение към здравето ни. Но трябва да има ред и контрол, за да не бъде допуснато струпване на много хора на едно място".

 

Председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет добави, че на предстоящата сесия в четвъртък ще бъде гласуван доклад, с който средствата за заплати на съветниците в СОС този месец ще бъдат дадени в помощ на хората на културата и изкуството в София. "Те са сред най-силно засегнатите от тежката криза. А това решение го обсъждаме от десетина дни в СОС, както и на председателски съвет, обясни Калоян Паргов. - Решихме да изготвим доклад за Програма "Солидарност", а сред вносителите съм и аз. Така заплатите на всички участници в Надзорните съвети на органите към Столична община, които са общо около 150 000 лева, ще бъдат дадени като безвъзмездна помощ на културните дейци".

 

Калоян Паргов коментира и ситуацията с отчетно-изборния цикъл в БСП, който беше спрян заради кризата с COVID-19. "Ако на 13-ти май бъде отменено извънредното положение, ще се опитаме през юни да проведем оставащите конференции - районни и градски, обясни той. - Това означава, че прекият избор на председател и конгресът след това ще останат за есента, тъй като летният период не е особено подходящ за провеждане на подобни форуми".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 23512 |09.04.2020 Илиан Василев: Как ще оправдаят сега карантината? . 2| 4302 |07.04.2020 Калоян Паргов и младежи от БСП - София с дарителска кампания в помощ на 3 сирачета и тяхната баба . 2| 4122 |06.04.2020 Румяна Ченалова: Липсва анализ и оценка на извършеното тестване досега. Няма и прогноза . 4| 3986 |06.04.2020 Петър Андронов: Кризата сега е по-голяма от тази през 2008 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads