Реклама / Ads

 

6| 3714 |11.07.2020 НОВИНИ

Калоян Паргов: Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина

.
Правата на всеки човек са накърнени, когато правата на един от нас за заплашени. С тези думи председателят на БСП – София Калоян Паргов започна доклада си пред делегатите на XIV Конференция на Градската организация на БСП в София.

“Провеждаме я в изключително сложна обстановка на открити и нарастващи граждански протeсти срещу арогантността и властовия произвол на управлението. Случилото се с президентството е сигнал за пълзящ авторитаризъм и полицейщина”, заяви Паргов и допълни, че търпението на почтените граждани, на народа е изчерпано. “Настояват за промяна и я очакват. Искат справедливост и възмездие”, посочи той.

 

„Управлението на ГЕРБ вкара страната ни в стопанска безпътица и социална безнадеждност. Държавността се разпада. Обезличават се институциите и се обезсмисля съществуването им“, каза Калоян Паргов.

 

По думите му през отчетния период БСП е направила съществен напредък по отношение на възстановяване на влиянието и позициите си в политическия живот на страната. „Със своята работа и резултати Градска организация има съществен принос за този резултат“, изтъкна лидерът на БСП – София.

 

Той посочи, че БСП постигна високи резултати на всички проведени избори през отчетния период, като отбеляза като емблематична победата на президентските избори на Румен Радев и Илиана Йотова. Припомни удвоения брой депутати и увеличения брой евродепутати, от които голяма част са от Софийската организация на БСП.

 

Калоян Паргов се спря и на резултатите от местните избори в София, като ги определи като много добри. Повече от двойното увеличение на общинските съветници от 7 на 15 и двама районни кметове – на „Изгрев“ и „Младост“. „На втория тур кандидатът, подкрепен от нас – Мая Манолова, получи, безпрецедентните за периода на прехода 189 186 гласа или 45,13% от вота. Силният резултат се дължи на единството в ляво, което успяхме да постигнем зад кандидатурата ни за кмет“, каза председателят на БСП – София.

 

“Понастоящем представителите ни в градския парламент са влиятелна група. Решителният отпор и противодействието ни срещу порочното управление на ГЕРБ в столицата срещат подкрепа и дават резултати, заяви Паргов и допълни: Все по-често нашите действия се сливат с гражданските инициативи и протести в битката за повече справедливост, за по-добри условия на живот на хората, срещу кражбите и корупцията на управляващите“.

 

Той заяви, че БСП укрепва все по-видимо авторитета си и печели уважението на гражданите в София. „Поставихме ГЕРБ и кмета Фандъкова в обяснителен режим и отбранителна позиция“, изтъкна председателят на групата на социалистите в СОС.

Калоян Паргов отбеляза, че организационното състояние на Градската организация на БСП през отчетния период е стабилно.“Софийската организация е стълб на единство в страната“, каза той.

 

„Колкото и да ни обнадеждават тези резултати, ние не успяхме да постигнем основната си политическа цел – да свалим ГЕРБ и нейния едноличен владетел Бойко Борисов от политическата власт“, посочи Паргов.

 

По думите му България и българите изглеждаме като изпаднали в безвремие, загубили ориентири и надежда за строителство на модерна и социална държава.

 

„Най-страшното последствие от ставащото е, че ставаме свидетели на постепенното изчерпване на националния дух на българите, на вярата в силата на нацията и в нейната държавност“, изрази тревогата Калоян Паргов.

 

„Кризата засяга с особена сила София, нашата икономика, нашите съграждани. Тук се усещат най-силно икономическите и социалните сътресения“, коментира той и ситуацията в столицата. „На фона на всичко това непрекъснатото самаохвалство на управляващите и лично на премиера Борисов изглеждат нелепо и цинично”, заяви председателят на БСП.

 

По думите му днес политическата левица в световен мащаб е изправена ред предизвикателството да намери нови стратегии за отстояване на мястото си в политическата действителност. „Като част от традиционната левица ние се нуждаем от яснота по три въпроса: кого защитаваме, за какво се борим и как да комуникираме идеите си“, счита Паргов.

 

„За левицата идва време за смели съюзи и нови ясни идеи, промотирани по умен начин пред обществото. Ако тази възможност бъде пропусната, за години напред рискуваме да останем в плен на фрагментирани правителства които се опитват, но не са в състояние да решат социалните проблеми“, счита той.

 

„БСП може и трябва да победи ГЕРБ“, каза Паргов и допълни, че критиката към управлението трябва да се съчетава със собствена ярка политическа идентичност.

 

„Често се вкарваме сами в мисленето и действието на управляващите и „гледаме дърветата, без да виждаме гората”, заяви той.

 

„Днес силата на БСП е и в стойността на моралните ѝ ценности. Битката с ГЕРБ може да бъде спечелена само, ако покажем на обществото нова политическа и обществена етика“, каза в заключение Калоян Паргов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3639 |09.07.2020 Калоян Паргов: Абдикацията на Столична община е причината за последствията от пороя . 4| 4150 |06.07.2020 Калоян Паргов: Лидерската битка в София ще реши как ще се подреди БСП . 0| 5172 |05.07.2020 Калоян Паргов: Честит празник на служителите на реда . 5| 4037 |05.07.2020 Калоян Паргов: Дойде време за леви решения и политики. БСП трябва да използва този шанс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ