Реклама / Ads
0| 4000 |04.01.2018 НОВИНИ

Калоян Паргов: Всеки 4 януари напомня на София, че свободата има много висока цена

.
Пред паметника на българския опълченец
Четвърти януари е историческа дата от календара, която всяка година напомня на София и на нас, софиянци, че свободата е най-висшата ценност. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който присъства на заупокойната молитва за загиналите в Руско-турската освободителна война, отслужена пред паметника на Българския опълченец.
 
С нея приключи литийното шествие по повод 140 години от Освобождението на София.

"Отбелязването на годишнината е знак за родова памет и признателност към българските опълченци и руските воини за техния подвиг, коментира Калоян Паргов. - Четвърти януари е дата, на която всяка година трябва да си спомняме заветите на прадедите ни - да пазим България, да отстояваме свободата и независимостта й. Свободата не означава разделение на обществото и омраза, тя не е предателство към родовата памет и към историята. Трябва да помним, че свободата има висока цена, тя е резултат от саможертвата на героите. Днес ние имаме дълг пред паметта и пролятата кръв на всички онези български опълченци и руски воини и трябва да бъдем благодарни за достойния живот на свободни и независими българи днес".

Лидерът на столичните социалисти е категоричен, че за България 2018-а не е година само на европредседателството ни. “През 2018 отбелязваме 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България. Победата през 1878-а поставя началото на новия път на държавата ни, коментира той. - Затова сме тук днес заедно с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България н.пр. Анатолий Макаров - да засвидетелстваме нашата признателност и благодарност. Още през миналата година беше сформиран Инициативен комитет, начело с президента, в който участвам и аз, и от името на който изпратихме официална покана до президента на Русия Владимир Путин да присъства на тържествата за 3-и март по повод 140 години от Освобождението на България. Разбираме, че програмата му е много натоварена, но присъствието му зависи и от българското правителство. Ако, разбира се, то не е прекалено заето с европредседателството".

Според Калоян Паргов, кръглата годишнина от Освобождението на България, която съвпада с българското председателство на ЕС, е подходящ момент за посещение на руския президент. "Поводът е тържествен и много хубав. Така ще може да затвърдим добрите си отношения с братския руски народ и с Русия като глобален геополитически фактор, коментира още Калоян Паргов. - Но всичко зависи и от българското правителство".

Лидерът на БСП - София се надява България да успее да даде своя реален принос, както в икономически, така и в геополитически план за развитието на Европа по време на председателството. "Много е важно как ние ще успеем да използваме шансовете си, каза Калоян Паргов. - Имаме възможност сега да поставим здрави основи за бъдещ просперитет на България. Имам предвид сектори като селското стопанство, транспорта... Може да се справим с миграционните проблеми, пред които нашата страна е изправена, предвид факта, че е външна граница на Европа. Имаме шанс да бъдем в основата на мира на Балканите. Защото Балканите имат обща европейска перспектива. А началото може да го поставим в рамките на нашето европредседателство. Това са все възможности, от които трябва да се възползваме през тези 6 месеца".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4026 |21.12.2017 Калоян Паргов за „Общинска банка“: Състезание с един кон не се прави . 0| 3851 |18.12.2017 Калоян Паргов: В Бюджет 2018 на Столична община няма качествена промяна в развитието на София . 2| 4463 |16.12.2017 Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: Всички леви трябва да се обединим и да намерим правилния път за България . 0| 3961 |13.12.2017 Калоян Паргов: БСП ще гласува против приватизацията на „Общинска банка“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads