Реклама / Ads
4| 7886 |24.09.2021 НОВИНИ

Калоян Велчев: Радев е трън в очите на ГЕРБ. Несериозно е, че все още нямат кандидат-президент

.
Калоян Велчев
Отдавна очакваме да прозвучи името на бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ. Безспорно голям проблем за тях е това, че все още нямат кандидатура. В последните 5 години ГЕРБ обявиха президента Радев за техен основен опонент. След като той им е толкова голям трън в очите, би трябвало да се подходи по-сериозно към президентските избори. Защото липсата на кандидат не изглежда сериозно за партията, която твърди, че е основен опонент на Радев.
 

Това каза в ефира на Българското национално радио политологът Калоян Велчев.

 

„Струва ми се също проблем за ГЕРБ името на Петър Стоянов, което се спрягаше в медиите преди седмица-две. Това вдига много високо летвата на очаквания на електората на ГЕРБ за това какъв кандидат ще получат“, добави той.

 

Според политолога е твърде възможно Костадин Костадинов да събере повече проценти, отколкото собствената си партия „Възраждане“.

 

„Може да звучи пресилено, но ми се струва, че с кандидатурата на Костадинов шансовете на Радев за победа доста намаляват. Електоратът на „Възраждане“ в мнозинството си симпатизира на президента Радев, ако се пренасочи обаче към Костадинов, хиляди души няма да подкрепят Радев на първи тур“, смята той.

 

Що се отнася до позицията на БСП във връзка с президентските избори, Велчев обясни: „Изглеждат обединени около Радев. Те нямат избор, ако не застанат зад Радев на тези избори, електоралният им срив ще продължи“.

 

„Това, което можем да отчетем като положителен факт е, че „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и „Продължаваме промяната“ все пак ще проведат консултации следващата седмица относно общата им програма и приоритети, които ще реализират евентуално в управлението в бъдещия парламент“, коментира още той.

 

„Това показва малко по-конструктивен дух и желание за разговори, желание да излезем от този институционален блокаж, който продължава вече почти година. Може би това е пътят за бъдещо стабилно управление. Въпросът е дали това мнозинство ще е достатъчно, защото изглежда, че няма да бъде. Струва ми се обаче, че започват да се правят важните стъпки, които ще ни доведат до положителна развръзка“, смята политологът.

 

Според него на промяната й се иска да се фокусира в един единствен политически играч. „Той се появи наскоро на терена, но както ни показва и социологията и предните два парламентарни избора по-рано тази година, тя не може да се фокусира върху един субект, защото и системата ни е такава, и партиите на промяната са достатъчно различни, а и фокусират съвсем различни електорати около себе си“, обясни Велчев.

 

„Той е убеден, че ни очаква различна от предходните две кампании. „Изглежда, че поляризацията този път няма да е толкова висока. Нивото на конфликт сякаш започна да спада. Поне новите политически играчи Кирил Петков и Асен Василев дават такива заявки. Дори с много условности подават ръка на ДПС и ГЕРБ, които попаднаха в изолация. Това е по-скоро формалност, отколкото факт. Но е хубаво да видим опит за нормализация на политическия диалог“, добави политологът.

 

Що се отнася до процесите, които се случват вътре в „Изправи се БГ! Ние идваме“, той смята, че разпадът в партията е от началото на създаването на този формат. „Въпрос на време е да разберем дали ще са заедно на следващите избори. Това, че остават под чертата е голям проблем за тях, но при една по-ниска активност, биха имали шанс. Или пък при мобилизиране на нови групи. В Хода на кампанията не е невъзможно формацията да се събуди“, обясни Калоян Велчев.

 

За отказа на Петков и Василев за общо явяване с ИБНИ и ДБ, той припомни: „Те обясниха това достатъчно адекватно. Действително е важно за партиите и избирателите да имат различни варианти на избор, с които е ясно, че в парламента ще са длъжни да работят заедно“.

 

Според него обаче присъствието на Петков и Василев последната седмица не убеждава достатъчно ясно, че те са най-адекватните носители на промяната. „Пресконференцията им беше скалъпена набързо, нищо ново не се каза. 10% безспорно е силен старт, безспорно партията има накъде да расте, но не съм убеден, че тя ще успее с това неубедително поведение“, прогнозира той.

 

Според него Петков и Василев могат да привлекат колебаещия се електорат, който се разочарова от партиите на протеста и от БСП, но иска промяна. „Това са една сериозна маса хора, която може би наброява 30%, но дали тя ще се концентрира в новия политически проект е въпрос с отворен отговор. Струва ми се, че по-скоро няма да успеят да мобилизират толкова голяма подкрепа“, уточни Велчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5311 |23.09.2021 Слави Василев: Борисов знае, че ако се изправи срещу Радев, ще загуби . 5| 4742 |23.09.2021 Калоян Паргов: Очаквах Борисов да поиска оставката и на Фандъкова и да реши проблема на софиянци . 22| 4127 |23.09.2021 Костадинов: Няма разлика в политиката, която провежда Радев и тази на кабинета на Борисов . 3| 3733 |22.09.2021 Радев от Търново: Нашите предци избраха да градят бъдещето си на свободни хора. Наш дълг е да помним

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads