Реклама / Ads

0| 6161 |17.04.2016 НОВИНИ

Калпакчиев: Трябва да се изземат част от пълномощията на главния прокурор

.
Калин Калпакчиев
Измененията в Закона за съдебната власт се прилагат към настоящата заварена ситуация и то не особено сполучливо, но това беше допустим компромис, който приеха дори онези, които имаха желание за съпротива. Този каза Калин Калпакчиев от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод разделянето на Съвета на съдийска и прокурорска колегия.

 

 Калпакчиев отбеляза по БНР, че парламентарната квота (която бе разделена на две - бел. ред.) е замислена като средство за граждански контрол, но никога през годините не е била такава, тя по думите муе била политическо средство за влияние върху съдебната власт.

 

Промените в конституцията не създадоха здрав механизъм, който да предпази съдебната власт от партийно-олигархично влияние, каза още съдия Калин Калпакчиев и определи като негативен момент отпадането на изискването всеки депутат, предлагащ член на ВСС от парламентарната квота да мотивира и защити номинацията си.

 

България все още не е утвърдена правова държава, отбеляза още Калпакчиев и допълни, че в становища на Венецианска комисия се изтъква, че мощните структури на прокуратурата в бившите социалистически страни са средство за влияние и намеса в работата на съда. По думите му, мощната прокуратура остава и лостовете за влияние върху съда остават големи. Той онагледи това влияние, като призова да се проследи в колко ключови избора на председатели на съдилища изказването на главния прокурор е било с решаваща тежест. Друг пример за голямото влияние на прокуратурата Калпакчиев даде, като обясни, че по искане на главния прокурор може да се извършва отстраняване на съдия от изпълнение на неговите функции и това да бъде безсрочно.

 

Ясно трябва да се прокарва линията на различията между прокуратурата и съда, но не в посока на пропагандно говорене. В демократичната правова държава независимият съд е ценност, подчерта Калпакчиев.

 

Трябва да се изземат част от правомощията на главния прокурор. Следващата важна стъпка след разделянето на ВСС е реформата в прокуратурата, убеден е Калпакчиев, който визира снемането на формалната и неформална власт при избора на главния прокурор:

 

Не може той да се намесва във всеки сфери на обществения живот и това да бъде естествено за една демократична държава.

 

Според съдия Калпакчиев се е установила култура на институционализирана декорация на реформи. Имитираме, че нещо се променя чрез все по-честа промяна на закони, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5629 |16.04.2016 В. Симеонов: Гражданските патрули и арести трябва да са в закон . 0| 6487 |16.04.2016 Шарков скандално: Прокуратурата ще каже за ваксините това, което трябва . 0| 4082 |13.04.2016 Константинов: Гражданите, като видят престъпление, трябва да го предотвратят . 0| 4114 |12.04.2016 Бокова: XXI в. трябва да стане векът на равенството между половете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ